4 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην παραλία με το σκύλο σας

Αν βλέπετε το σκύλο σας ως μέρος της οικογένειάς σας, είναι λογικό να μη θέλετε να τον αποχωριστείτε στις διακοπές σας. Υπάρχει, άλλωστε, καλύτερη παρέα για εσάς και τα παιδιά σας από τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο που σας υπεραγαπά; Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, οι σκύλοι επιτρέπονται στις παραλίες και τη θάλασσα, αρκεί να μην πρόκειται για οργανωμένη παραλία, στην είσοδο της οποίας αναγράφεται ευκρινώς ότι απαγορεύονται τα σκυλιά. Αν, λοιπόν, αποφασίσατε να πάρετε μαζί σας το σκύλο στην παραλία, μπορείτε το κάνετε, αρκεί όμως να προσέξετε τα παρακάτω πράγματα, ώστε όλα να πάνε καλά και να περάσετε όμορφα και ανέμελα.

Εξασφαλίστε σκιά

Εν αντιθέσει με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν μπορούν να αντέξουν κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού για πάνω από μερικά λεπτά. Ο τρόπος, με τον οποίο διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματός τους, είναι τελείως διαφορετικός από τους ανθρώπους, αφού δεν διαθέτουν πόρους και δεν ιδρώνουν. Έτσι, ενδέχεται να πάθουν θερμοπληξία ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς σκιά, κάτι που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να καθίσετε κάτω από την ομπρέλα ή κάποιο δέντρο και να παρέχετε άφθονο νερό στο σκυλάκι σας.

Προσέξτε την καυτή άμμο

Τα πατουσάκια των σκύλων είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες, αφού είναι άλλωστε το σημείο που καθορίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πριν βάλετε το σκύλο σας να περπατήσει πάνω στην άμμο, ότι αυτή δεν είναι πολύ καυτή, διότι μπορεί να του προκληθούν σοβαρά εγκαύματα.

Βοηθήστε τον να κολυμπήσει

Δεν έχουν όλα τα σκυλιά έμφυτη την ικανότητα να κολυμπούν. Κάποιες ράτσες, όπως τα Ριτρίβερ και τα Σέτερ είναι γεννημένα κολυμβητές, αφού άλλωστε λατρεύουν το νερό και η αρχική τους αποστολή ήταν να βοηθούν τους ψαράδες στο ψάρεμα. Κάποιες άλλες ράτσες, όμως, όπως τα Μπουλντόγκ, τα λαγωνικά Μπάσε και τα Παγκ, δυσκολεύονται να επιπλεύσουν λόγω κατασκευής. Παράλληλα, αν ο σκύλος σας είναι υπερβολικά κουρασμένος ή ηλικιωμένος μπορείτε να του βάλετε ένα ειδικό σωσίβιο για σκυλιά, ώστε να κολυμπάει πιο άνετα. Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς όπως θα κάνατε και με ένα παιδί, απαιτείται επίβλεψη.

Το κρύο νερό δεν ενδείκνυται για όλα τα σκυλιά

Είναι παγίδα να θεωρήσετε ότι ο σκύλος δεν θα καταλάβει τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού επειδή έχει γούνα. Σίγουρα είναι προστατευμένος για περισσότερη ώρα από την υποθερμία σε σχέση με τον άνθρωπο, όμως το πολύ κρύο νερό μπορεί να επιδεινώσει τυχόν αρθριτικά που έχει.

 

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές με πολλές βουτιές παρέα με τον πιστό σας σύντροφο!

Share