Η ιστορία της κατασκευής του Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι

Το Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι είναι το 8ο ψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του ΟΤΕ και τη ραγδαία ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε να κατασκευαστεί ένα επιβλητικό κτίριο στο Μαρούσι για να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Διενεργήθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε δύο φάσεις. Η πρώτη με ελεύθερη συμμετοχή έληξε στις 4 Νοεμβρίου 1970 και προκρίθηκαν 12 ομάδες μελετητών σε σύνολο 28. Η επόμενη φάση έληξε στις 23 Απριλίου 1971 και μια οκταμελής επιτροπή επιστημόνων ανέλαβε να επιλέξει την καλύτερη πρόταση. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι ότι υλοποιήθηκε το δεύτερο βραβείο, καθώς το πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε ποτέ.

Την υλοποιημένη πρόταση υπέγραφαν οι αρχιτέκτονες Πλάτων Μασσέλος, Γρηγόρης Μαυρομμάτης, Δημήτρης Νάκος και προέβλεπε πολυώροφο κτίριο σχήματος «αστέρος εν κατόψει».Σε ένα οικόπεδο εμβαδού 52 στρεμμάτων σχεδίασαν κτίριο συνολικής δόμησης 64.785,10 τ.μ.

Τα έντυπα της εποχής αποκαλούσαν το εγχείρημα ουρανοξύστη. Χαρακτηριστικά τον Φεβρουάριο του1972 έγραφε ο Ταχυδρόμος:

«Και δεύτερον ουρανοξύστη των είκοσι ένα ορόφων αποκτά η Αθήνα. Ο νέος ουρανοξύστης θα προορίζεται δι’ αποκλειστικήν χρήσιν του ΟΤΕ, θα ανεγερθή κοντά στο Μαρούσι, έναντι ακριβώς του εργοστασίου «Ήβη», και θα συγκεντρώση όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας».

Ο «ουρανοξύστης» αποτελεί πλέον το λεγόμενο Μέγαρο του ΟΤΕ στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του σημείου που μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού συνηθίσαμε να αποκαλούμε «δαχτυλίδι».

Η ανέγερση του κτιρίου πέρασε από πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις(ως συνήθως) και έφτασε να ολοκληρωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 μέχρι του ’80. Τελικά ακόμη και σήμερα είναι το όγδοο πιο ψηλό κτίριο στην Ελλάδα και χαρακτηριστικό έμβλημα της περιοχής.

Share