5+1 πράγματα που δε ξέρατε για τον Σπύρο Λούη

Ο Σπύρος Λούης ήταν ο νικητής του πρώτου επίσημου Ολυμπιακού Μαραθωνίου στην Αθήνα το 1896 και ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας. Αλλά αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι το γνωρίζουν. Ας δούμε κάποια εντυπωσιακά ιστορικά στοιχεία, που ίσως να μη γνωρίζατε για τον Μαρουσιώτη νερουλά που έμεινε στην ιστορία.

Νερουλάς και όχι αθλητής
Ο πατέρας του Σπύρου Λούη ήταν νερουλάς την περίοδο που ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και είχε σαν βοηθό του το νεαρό Σπύρο, ο οποίος εργαζόταν κάποιες ώρες και ως αγωγιάτης. Ο ίδιος, δεν ήταν αθλητής και όπως είχε παραδεχθεί δεν είχε μετάσχει σε κανένα αγώνισμα στο παρελθόν, αλλά σύμφωνα με μερικές μαρτυρίες, αποφάσισε να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο, προκειμένου να καταφέρει να… πείσει τους γονείς της αγαπημένης του Ελένης να του δώσουν το χέρι της.

Ταχύτατος λόγω…τσιγάρων
Στον στρατό ο Σπύρος επιλέχθηκε να υπηρετήσει σε τάγμα ευζώνων. Ο ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος ήταν από αυτούς που έπεισαν τον Λούη να συμμετάσχει στο Μαραθώνιο, καθώς γνώριζε τις αντοχές του στο τρέξιμο από τη θητεία του. Και αυτό, γιατί το πλησιέστερο σημείο από όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει τσιγάρα ήταν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το στρατόπεδο. Την απόσταση αυτή κάλυπτε ο Σπύρος σε ένα δεκάλεπτο αφήνοντας πάντα άφωνο τον ανώτερό του.

Ο τερματισμός με τον πρίγκηπα Κωνσταντίνο
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο πρίγκιπας Γεώργιος είχαν πάρει από νωρίς θέση στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον αγώνα. Η είδηση της πρωτιάς του Σπύρου Λούη σκόρπισε χαρά στο πλήθος και μόλις ο Μαρουσιώτης εμφανίστηκε στο Καλλιμάρμαρο, η ιαχή «Έλλην! Έλλην!» δονούσε την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό, ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος βρέθηκε δίπλα στον Σπύρο Λούη και κάλυψαν μαζί την απόσταση μέχρι τη νίκη, ενώ στη συνέχεια λέγεται πως σήκωσε τον δρομέα στους ώμους του και τον περιέφερε στον στίβο.

Το δώρο που ζήτησε από το Βασιλιά
Μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο βασιλιάς Γεώργιος δέχθηκε το παλάτι τον Έλληνα θριαμβευτή και σύμφωνα με μαρτυρίες, μόλις τον ρώτησε τι δώρο ήθελε για τη νίκη του, του απάντησε: «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει για να κουβαλάω νερό». Έτσι και έγινε.

Η φυλάκιση και η αθώωση
Το 1926, ο Σπύρος Λούης κατηγορήθηκε για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου και μπήκε στη φυλακή. Μετά από ένα χρόνο και παραπάνω στη φυλακή, αθωώθηκε και βγήκε, ενώ η υπόθεσή του προκάλεσε σάλο στον Τύπο.

Προσκεκλημένος του Χίτλερ και η άρνηση για ναζιστικό χαιρετισμό
Την 1η Αυγούστου 1936, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης προσκλήθηκε από το Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκε και του προσέφερε ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης. Ο Λούης ήταν το μόνο μέλος της ελληνικής αποστολής που δεν τον χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο.

Ο Σπύρος Λούης άφησε την τελευταία του πνοή στο Μαρούσι στις 26 Μαρτίου του 1940.

Share