Πως πήρε το Μαρούσι το όνομά του;

Το Μαρούσι στην αρχαιότητα και μέχρι έναν αιώνα πριν, θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με έναν απέραντο κήπο ο οποίος καταλάμβανε μία έκταση από την περιοχή του σημερινού Ολυμπιακού Σταδίου μέχρι τα πρώτα υψώματα της Πεντέλης (τα σημερινά Μελίσσια). Αυτός ο «κήπος» ήταν γεμάτος ελαιώνες, αμπέλια, και γι’ αυτόν τον λόγο το Μαρούσι φημιζόταν πάντοτε για το εξαιρετικό λάδι και το κρασί του.

Η αρχαία ονομασία του Αμαρουσίου ήταν Άθμονον, και ήταν ένας αγροτικός δήμος που ανήκε στην Κεκροπίδα φυλή. Θεωρούνταν ένας από τους δώδεκα δήμους της Αττικής που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Κέκροπας γύρω στο 3.000 π.Χ., με σκοπό να προστατεύσει την Αθήνα από τις επιδρομές των βαρβάρων.

Οι κάτοικοι του Αθμόνου φαίνεται πως περισσότερο απ’ όλους τους Θεούς λάτρευαν την Αμαρυσία Άρτεμη, θεά του κυνηγιού. Το Άθμονο ανήκε στις περιοχές οι οποίες φιλοξενούσαν έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα (οι άλλες τρείς ήταν οι Δελφοί, η Κόρινθος και η Νεμέα). Κάθε χρόνο την άνοιξη συγκεντρώνονταν στην πεδιάδα των Αθμονέων αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα για να συναγωνιστούν, να χορέψουν, να διασκεδάσουν και να επιδοθούν σε αγώνες οινοποσίας.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι άρχοντες που είχαν εκτελέσει τα καθήκοντά τους με επιτυχία επιβραβεύονταν με χρυσά στεφάνια. Οι αγώνες αυτοί ήταν γνωστοί ως Αμαρύσια, αγώνες δηλαδή προς τιμήν της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Πιστεύεται ότι οι αγώνες τελούνταν στα νότια του Πέλικα, στην εκτεταμένη πεδιάδα όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο.

Η σύγχρονη ονομασία Μαρούσι λοιπόν, η οποία εμφανίζεται στην καθαρεύουσα ως Αμαρούσιον, προέρχεται από το επίθετο Αμαρυσία και σχετίζεται με την λατρεία της θεάς του κυνηγιού.

Share