H συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου» στη «Στήλη δημοσιογράφου Γιώργου Βαθιώτη: Δράσεις & Αντιδράσεις».

Ερ. Πόσο η πανδημία επηρέασε τη λειτουργία του έργου σας στο Δήμο Αμαρουσίου;

Απ. «Είναι ξεκάθαρο πως η θητεία του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, που ξεκίνησε την 1η Σεπτ. 2019, χαρακτηρίστηκε από το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν από το επείγον της υπόθεσης που αφορούσε στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και φυσικά στην εξυπηρέτηση των Δημοτών με ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως με καλό συντονισμό και με προσπάθεια όλων των υπηρεσιών μας καταφέραμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας για το 2020 με τις όποιες καθυστερήσεις, που προέκυψαν κυρίως λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Τελικά σήμερα μεταξύ άλλων είμαστε υπερήφανοι που έχουμε νέα σύγχρονα παραρτήματα Νηπιαγωγείων, ανακαινισμένους τους ανοιχτούς αθλητικούς μας χώρους, 3 νέα λεωφορεία στη Δημοτική μας Συγκοινωνία και άλλα πολλά επιτεύγματα στο επίπεδο της οικονομικής διαχείρισης που αποδεικνύουν πως παρά την πανδημία λειτουργήσαμε με αποτελεσματικότητα.

 

Ερ. Μετά την εμπειρία της πανδημίας αλλά και των έκτακτων καιρικών συνθηκών όπως το πέρασμα της «Μήδειας» ποιες νομίζετε ότι είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Απ. «Χρειαζόμαστε μια περισσότερο σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρωτίστως να αρθεί το μεγάλο εμπόδιο της γραφειοκρατίας και των συναρμοδιοτήτων. Πρέπει οι Δήμοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης προς τους πολίτες για τους πολίτες, να έχουν λυμένα τα χέρια τους. Τελευταίο παράδειγμα η «Μήδεια». Ο Δήμος πρέπει να μπορεί να διαθέσει κονδύλια για μία έκτακτη ανάγκη χωρίς να χρειάζεται αναμόρφωση προϋπολογισμού με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι πολίτες δεν είναι δυνατόν  να περιμένουν εκατοντάδες υπογραφές για να απεγκλωβιστούν από τα πεσμένα δέντρα.

Ερ. Ποια σημαντικά έργα προγραμματίζετε για το 2021 στο Δήμο Αμαρουσίου;

Απ. «Οι οικονομικές επιτυχίες της χρονιάς που μας πέρασε, μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές μαξιλάρι και μια καλή βάση για να εκτελέσουμε έργα και ενέργειες που θα κάνουν τη ζωή στο Μαρούσι περισσότερο ασφαλή και όμορφη.

Μεταξύ αυτών: Αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών του Δήμου, Απόκτηση νέων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, Ολοκλήρωση του Χωρικού Σχεδίου και ένταξη σε αυτό περιοχών της πόλης, Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, Εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Συγκοινωνίας με την αγορά επιπλέον 4 λεωφορείων, Αξιοποίηση του Κτήματος Καρέλλα και του αντίστοιχου Κτήματος στην περιοχή της ΕΤΕΒΑ, Αναβάθμιση αθλητικών χώρων με προτεραιότητα στο «Σπύρος Λούης»Ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών και σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων, νέες ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων κ.α. Το Τεχνικό μας Πρόγραμμα του 2021 έρχεται να δώσει απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο».

Share