Όσα πρέπει να ξέρουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Με ελπίδα αλλά και φόβους ξεκινά αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά για για περίπου 1.450.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς καθώς όλοι επιθυμούν να μην ξανακλείσουν τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας  επιδιώκει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βέβαια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς θεωρεί ότι έτσι θα «θωρακιστεί» το νέο σχολικό έτος.

Πέρα από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι ν΄ ακολουθούνται σχολαστικά τα μέτρα, μια ευθύνη την οποία έχουν επιφορτισθεί οι εκπαιδευτικοί. Ανάλογη υπευθυνότητα πρέπει να δείξουν και οι οικογένειες τηρώντας με ευλάβεια όλα τα μέτρα, ώστε οι μαθητές να καταφέρουν φέτος να μείνουν μέσα στα σχολεία.

Τη Δευτέρα το πρωί ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε σχολείου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν τον καθιερωμένο Αγιασμό στα προαύλια, ενώ οι γονείς θα μείνουν εκτός με την προτροπή μάλιστα να μη συνωστίζονται. Προκειμένου να αποφευχθεί και στα προαύλια ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια του Αγιασμού, δεν θα παρευρίσκονται όλοι οι μαθητές και ανάλογα με τις αποφάσεις του σχολείου οι ιερείς θα κάνουν αγιασμό στη συνέχεια και μέσα στις τάξεις.

Η πρώτη μέρα θα κυλήσει με  την αναγκαία επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια οι μαθητές θα λάβουν τα βιβλία τους και τις μάσκες και οι εκπαιδευτικοί θα τους ενημερώσουν σχετικά με την ενδεδειγμένη χρήση της ενώ η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με την ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Εθνική ανάγκη τα ανοιχτά σχολεία

Αύριο το πρωί σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παραστεί στον καθιερωμένο αγιασμό σε διάφορα σχολεία ανά τη χώρα καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης, τονίζοντας την εθνική ανάγκη να παραμείνουν τα σχολεία φέτος ανοιχτά. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά και η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κυρία Χαρά Κεφαλίδου «τη δύσκολη καθημερινότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε τη φετινή σχολική χρονιά και να βγούμε αλώβητοι και χωρίς άλλες απώλειες, οφείλουμε τώρα στην αρχή να την αναλογιστούμε όλοι με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα έναντι του εαυτού μας και των διπλανών μας, του ενεργού πολίτη, του σημερινού και του αυριανού».

Τεστ, μάσκες και….παγουράκια με νερό

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών-μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.  Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.  Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές. Οι μαθητές από αύριο θα προσέρχονται στα σχολεία με τα ατομικά δοχεία νερού και οι εκπαιδευτικοί θα επισημάνουν στα παιδιά να μην τα…μοιράζονται με συμμαθητές τους κάτι το οποίο πρέπει να κάνουν και οι γονείς.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Share