Ο μύθος της Ήβης που ενέπνευσε τη βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι

Το 1926, ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι. Η μικρή αρχικά επιχείρηση, ξεκίνησε να δροσίζει τους κατοίκους του Δήμου Αμαρουσίου και σταδιακά όλους τους Αθηναίους με τη Σόδα και την Γκαζόζα ΗΒΗ. Από που προέρχεται όμως η ιδέα για το όνομα ΗΒΗ;

Η έμπνευση για το όνομα της βιομηχανίας, προέρχεται από το μύθο της θεάς Ήβης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ήβη ήταν κόρη του Δία και της Ήρας και θεά της νεότητας και της ζωντάνιας.

Η Ήβη είχε αναλάβει να προμηθεύει τους Θεούς με νέκταρ και αμβροσία, τροφή που τους διατηρούσε πάντα νέους. Η Ήβη παντρεύτηκε τον Ηρακλή όταν ο τελευταίος ανέβηκε στον Όλυμπο ως ημίθεος. Ήταν το δώρο του θεού Δία και της θεάς Ήρας (αφού συμφιλιώθηκε μαζί του) για τον Ηρακλή, μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες του. Έτσι ο Ηρακλής έμεινε για πάντα νέος.

Η Ήβη είναι η προσωποποίηση της θηλυκής νεότητας, η οποία βρίσκεται στην άνθηση και την ακμή της. Στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα, “Ήβη” σημαίνει νεότητα, εφηβεία. Έτσι λοιπόν, ο Νίκος Παναγόπουλος ονόμασε τη βιομηχανία του ΗΒΗ, για να θυμίζει τη μικρή χαριτωμένη θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ της.

 

Share