Νίκος Καπετανίδης: ποιος είναι ο εθνομάρτυρας με τον προτομή πίσω από το Μέγαρο του ΟΤΕ

Γνωρίζετε ποιος είναι ο Νίκος Καπετανίδης, ο εθνομάρτυρας από τον Πόντο, του οποίου η προτομή δεσπόζει στο Μαρούσι, στην πλατεία που πήρε το όνομά του;

Στις 7 Μαΐου 2017, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Καπετανίδη με την παρουσία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου Δημήτρη Κοσμίδη. Η προτομή βρίσκεται πίσω από το μέγαρο του ΟΤΕ, στη συμβολή των οδών Διονύσου, Σκρα και Μπραχαμίου. Φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Γκάγκικ Αλτουμιάν και αποτελεί δωρεά της Γεωργίας Ασιατίδου.

Ποιος ήταν, όμως, ο Νίκος Καπετανίδης; Ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» στην Τραπεζούντα του Πόντου. Γεννήθηκε το 1889 στη Ριζούντα του Πόντου και σπούδασε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε σε έναν από τους μαχητικότερους δημοσιογράφους της περιοχής του Πόντου και πνευματική προσωπικότητα του Ποντιακού Ελληνισμού. Υπήρξε πρωτοπόρος, λαμβάνοντας θέση στο γλωσσικό ζήτημα υπέρ της δημοτικής και υποστηρίζοντας το διαχωρισμό εκπαίδευσης και θρησκείας.

Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτέμβριου του 1921 στην Αμάσεια στη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ. Κάθε χρόνο, την επέτειο του θανάτου του, πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του στο Μαρούσι.