Νηστίσιμος σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα

Το γλυκό της νηστείας είναι αναμφίβολα ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Φτιάχνετε εύκολα και μπορεί να γίνει ακόμα πιο νόστιμος αν τον κάνουμε σοκολατένιο!

Υλικά 

750 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη

150 γρ. μαργαρίνη νηστίσιμη

250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κ.γ. σκόνη βανίλιας

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

150 γρ. κουβερτούρα μαύρη 52% κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση

-Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά μετά το σημείο βρασμού, μέχρι να έχετε ένα μέτριο σιρόπι. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.

-Σε μεγάλη βαριά κατσαρόλα λιώνετε τη μαργαρίνη, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα (για να μη κολλήσει το σιμιγδάλι) για 5-6 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί το μείγμα, πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και  βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε τα χοντροκομμένα φουντούκια και συνεχίζετε το καβούρδισμα ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λεπτά επιπλέον.

-Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα σχετικά λασπώδες μείγμα.

-Βάζετε ξανά τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε τη βανίλια ανακατεύοντας διαρκώς. Αν το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά, συνεχίζοντας το ασταμάτητο ανακάτεμα.

-Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη κανέλα και τη κουβερτούρα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ενσωματωθεί στο χαλβά.

-Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, ή φόρμα για ζελέ, ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ και αδειάζετε εκεί το χαλβά. Το αφήνετε στην άκρη για 1 έως 1 ½ ώρα να κρυώσει και να σφίξει και στη συνέχεια τον ξεφορμάρετε και τον σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: sintayes.gr