Διεξοδική η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για την πανδημία

Τις δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον περιορισμό της διασποράς του covid 19 στο Μαρούσι, καθώς και τη διαδικασία εμβολιασμού που πρόκειται να ξεκινήσει στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου συζητήθηκαν διεξοδικά πλέον των τεσσάρων ωρών, μέσω τηλεδιάσκεψης στη πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το νέο έτος, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021.

Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας μείζονος και ελάσσονος του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μονοθεματική συνεδρίαση.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, καθώς είναι ένα θέμα παγκόσμιο που μας αφορά όλους.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού και τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο  Υγείας Αμαρουσίου υπογράμμισε:
«Ο αριθμός εμβολιασμών εξαρτάται από την παγκόσμια διανομή και σε επίπεδο χώρας οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και σχετίζονται με τον αριθμό των διαθέσιμων  εμβολίων. Σε ότι αφορά στην πόλη μας με ικανοποίηση διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Εμβολιαστικό Κέντρο  και την ενημέρωσή μας από την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, ιατρό καρδιολόγο και Δημοτική Σύμβουλο κα Μαρία Γώγου την αξιέπαινη δουλειά που έχει γίνει από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου πληροί τις προδιαγραφές που έχουν ορίσει οι εποπτευόμενοι φορείς και μαζί με τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και το Αγίων Αναργύρων θα είναι τα σημεία αναφοράς για τους εμβολιασμούς των κατοίκων της πόλης μας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στο ρόλο και στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της πανδημίας.
«Οι Δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το Σύστημα Υγείας, Δεν διαθέτουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την ιατρική υπευθυνότητα. Εμείς επικουρικά και υποστηρικτικά  μπορούμε να βοηθήσουμε, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αναπτύσσοντας δράσεις προστασίας και πρόληψης για τον περιορισμό της πανδημίας και την στήριξη των συμπολιτών μας.
Και σε αυτό το επίπεδο, ο Δήμος αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού έχουν υλοποιήσει  σημαντικό έργο και θεωρώ ότι ο απολογισμός είναι εξαιρετικά θετικός, γεγονός που καταγράφεται και από τα λίγα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην πόλη μας ».

Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπύρος Σταθούλης ανέφερε αναλυτικά τις δράσεις του Δήμου για την προστασία των εργαζομένων, των πολιτών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
«Οι συνολικές δαπάνες για προμήθειες και υπηρεσίες ανέρχονται στο ποσόν 781.803,26 € (656.118,11 € από έκτακτη επιχορήγηση και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους) και αφορούν μεταξύ άλλων: αλλεπάλληλες απολυμάνσεις των δημοτικών κτιρίων, μεγάλη απολύμανση του συστήματος αερισμού στο Δημαρχείο, προμήθεια συστήματος θερμομέτρησης, προμήθεια προστατευτικών πλαισίων, αλλεπάλληλες προμήθειες μασκών, αντισηπτικών, γαντιών και στολών, ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης των υπηρεσιακών εγκαταστάσεων, καθαρισμός λεωφορείων και κοινόχρηστων χώρων με αυτόνομο βενζινοκίνητο σύστημα, προμήθειες σε ευπαθείς ομάδες, διάθεση μασκών και αντισηπτικών στα σχολεία, προμήθεια φορητών Η/Υ κ.α.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κ. Πέτρος Κόνιαρης ανέφερε μία πληθώρα δράσεων από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», στους ωφελούμενους των Κοινωνικών δομών, καθώς και για τους εργαζόμενους στους χώρους του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν:
-Προμήθειες και διανομή υγειονομικού υλικού στο προσωπικό και επιπλέον προμήθεια ειδικών στολών και θερμομέτρων.
-Προληπτικά τεστ covid για το προσωπικό των δομών του ΟΚΟΙΠΑΔΑ. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 4 δράσεις λήψης δειγμάτων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΚΟΙΠΑΔΑ και προγραμματίζεται  νέα λήψη δειγμάτων στις 14/1/2021.
-Απολυμάνσεις σε γραφεία και κτίρια του Οργανισμού και διενέργεια 2 προκηρύξεων για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.
-Μικροβιακή απολύμανση με όζον κατά τακτά χρονικά διαστήματα στους 11 Παιδικούς Σταθμούς και διάθεση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
-Τακτική τηλεφωνική επικοινωνία και υποστήριξη με τα περισσότερα 2300 μέλη του ΚΑΠΗ, υποστήριξη συνταγογράφησης (άυλη και μη), συνοδεία νοσηλεύτριας σε προγραμματισμένο ραντεβού μελών σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, παραπομπή μελών στην υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας και από σήμερα υποστήριξη των ηλικιωμένων για το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό.
-Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», λειτουργία γραμμής πληροφοριών 6 ημέρες των εβδομάδα και υποστήριξη των υπηρεσιών με έκτακτο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες.
-Ενίσχυση των υπηρεσιών του κοινωνικού σισσιτίου για την ανάγκη ανταπόκρισης του στη διανομή περισσότερων μερίδων φαγητού
-Υποστήριξη αιμοληψιών που διενεργήθηκαν στο Δημαρχείο από κινητό συνεργείο του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ελένη Βλάχου Σταματάκη ανέφερε ότι περισσότερα από 120.000 ευρώ έχει διαθέσει ο Δήμος και η Σχολική Επιτροπή στις 32 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων έχει γίνει προμήθεια σε υγειονομικό υλικό (μάσκες, απολυμαντικά θερμόμετρα, κ.α.), σε φορητούς υπολογιστές, ενώ πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις, συντήρηση κλιματιστικών με ειδικό απολυμαντικό, απεντόμωση δύο φορές και αποψίλωση όλων των χώρων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος ανέφερε αντίστοιχες δράσεις και για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.               

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πέππας αναφερόμενος στη διεξαγωγή των Πολιτιστικών και Αθλητικών Προγραμμάτων του Δήμου, τόνισε πως τις περιόδους που έχουν διενεργηθεί με φυσική παρουσία, έχουν τηρηθεί με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας με κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020 και στέφθηκε από επιτυχία. Στις ενδιάμεσες περιόδους τα Προγράμματα της ΚΕΔΑ συνεχίζονται μέσω διαδικτύου και οι Μαρουσιώτες παραμένουν πολιτιστικά και αθλητικά συνδεδεμένοι με τον Δήμο από απόσταση.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου αφού άκουσε τις προτάσεις των επικεφαλής των λοιπών δημοτικών παρατάξεων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα συνεχισθεί με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς και θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους.                     

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για την πανδημία, όπως και όλες οι άλλες, διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης και μεταδόθηκε ζωντανά από το site του Δήμου maroussi.gr   

Share