Εκπέμπει SOS ο σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού»

Ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος που απειλεί το Δάσος Συγγρού αναδείχθηκε, για ακόμη μία φορά, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στον Πύργο Συγγρού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, εστιάστηκε σε ένα θέμα που αφορά στην υγεία του δάσους και των επισκεπτών του: το πρόβλημα του αείλανθου.

«Το είχαμε επισημάνει ήδη από το 2020 αλλά οι άτολμες τότε παρεμβάσεις δεν αναχαίτισαν ούτε στο ελάχιστο την ραγδαία εξάπλωσή του», είπε χαρακτηριστικά. «Το φυτό αυτό είναι πολύ επιθετικό, παράγει τοξικές ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των άλλων φυτών, είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο και πλέον καταλαμβάνει το 20% του Δάσους Συγγρού. Στην Ελλάδα είναι πλέον εθνική μάστιγα. Στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επικηρυγμένο από τις δασικές υπηρεσίες. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε το πρόβλημα. Θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα δάσος, έναν πνεύμονα αναζωογόνησης, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και όχι μια τοξική βόμβα! Η πολιτεία οφείλει να μας ακούσει, αυτή τη φορά και να μας βοηθήσει να το σώσουμε!».

Η πρόεδρος ευχαρίστησε τον Δήμο Αμαρουσίου για την άμεση ανταπόκρισή του και την στενή συνεργασία τους αλλά και τον Δήμο Κηφισιάς ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να βοηθήσει και αυτός στο πρόβλημα του αείλανθου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθυντής του ΙΓΕ Δρ Γ. Μπαλωτής, που αναφέρθηκε στη σοβαρότητα της κατάστασης και στις μεθόδους που άμεσα θα εφαρμοστούν προκειμένου να περιοριστεί η τάση επέκτασης του αείλανθου στον χώρο, και ακολούθησε η γραμματέας του συλλόγου Πόπη Μητρογώγου, που παρουσίασε το πλούσιο έργο της χρονιάς 2023.

Τέλος, η πρόεδρος κάλεσε όσους περισσότερους εθελοντές προτίθενται να δείξουν στην πράξη την αγάπη τους για το δάσος, τη χλωρίδα και την πανίδα του, να ενισχύσουν το έργο του Συλλόγου και να συνδράμουν, όταν θα έρθει η στιγμή, στην «εξόντωση» του αείλανθου.

Τον εγκάρδιο χαιρετισμό και τις ευχές για τη νέα χρονιά του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου προς τα μέλη και φίλους του συλλόγου που παρευρέθηκαν μετέφερε η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Χαλιώτη, επαινώντας το έργο του συλλόγου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, οι αντιδήμαρχοι Επαμεινώνδας Γαρδέλης και Δημήτριος Σμυρνής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα ΨάλτηΜαίρη Διακολιού και Κώστας Δραγάτης.

Πηγή: enypografa.gr

Share