Δημιουργία Ειδικής Δομή Θεραπείας για άτομα με νοητική υστέρηση στο Μαρούσι

Μία πρότυπη ειδική δομή, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, ακολουθώντας τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα θα έχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου, σε μερικούς μήνες στη διάθεσή τους οι συμπολίτες μας με προβλήματα νοητικής υστέρησης, αυτισμό και άλλες μορφές εγκεφαλικής παράλυσης.

Αυτή η εξέλιξη, έρχεται ως αποτέλεσμα της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος Αμαρουσίου με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» με αντικείμενο την παραχώρηση κτηρίου για τη λειτουργία του «Ινστιτούτου Θεραπείας διά των Τεχνών Λίλιαν Βουδούρη».

Βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε κατόπιν της υπ΄ αριθμ. 656/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου και κατόπιν και της έγκρισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από μέρους του Δήμου Αμαρουσίου προβλέπεται η παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Σουρή αρ. 4 και Πλαστήρα αρ. 29, ιδιοκτησίας του, που εξασφάλισε το 2016 με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο». Από την πλευρά του το Κοινωφελές Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» αναλαμβάνει, σύμφωνα με τον Δήμο, την ανακατασκευή του κτηρίου, τη διάθεση του ειδικού προσωπικού και εξοπλισμού για τη λειτουργία του Ινστιτούτου. Στο πλαίσιο της σύμβασης ορίζεται για τους δημότες Αμαρουσίου ειδική τιμολογιακή πολιτική για πρόσβαση στις υπηρεσίες της πρότυπης δομής.

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από μέρους του Δήμου παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Διδασκάλου, η νομική σύμβουλος του Δήμου, Μαίρη Τζαγάκη, και το Ίδρυμα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς.

Η δομή παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με ειδικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία και υποστήριξη μέσω της κατάλληλης μορφής τέχνης (μουσικής, χορού, θεάτρου ή εικαστικών τεχνών).

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη λειτουργία του Ινστιτούτου, μετά τη διευθέτηση όλων των θεμάτων αδειοδότησης και την ολοκλήρωση των σχετικών κατασκευαστικών ενεργειών, κάνουν λόγο για εγκαίνια μέσα στο επόμενο φθινόπωρο.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το διατηρητέο κτήριο που καταφέραμε να αποκτήσουμε με χρήματα που εξασφαλίσαμε από το “Πράσινο Ταμείο”, θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη και θα αξιοποιηθεί με τρόπο ωφέλιμο για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα νοητικής υστέρησης. Σε μια εποχή που οι ειδικές δομές πρόνοιας φθίνουν και πολλές από αυτές κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης, εμείς δημιουργούμε νέες, πρότυπες δομές, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παρέχοντας σε αυτήν την κατηγορία συμπολιτών μας την ιδιαίτερη φροντίδα και τη θεραπευτική προσέγγιση που χρειάζονται μέσα από την έκφραση και τη δημιουργία».

Share