Γνωρίστε το μουσείο Μελισσοκομίας στο Άλσος Συγγρού

Στην καρδιά του καταπράσινου Άλσους Συγγρού στο Μαρούσι, βρίσκουμε τον εντυπωσιακό Πύργο του Ανδρέα Συγγρού, στο εσωτερικό του οποίου φιλοξενείται το μουσείο μελισσοκομίας.

Το οικοδόμημα κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το μουσείο μελισσοκομίας, ένα σπάνιο ειδικού περιεχομένου μουσείο που περιλαμβάνει τις πιο σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η αίθουσα με τις αρχαίες κυψέλες, είναι αφιερωμένη στην Παραδοσιακή Ελληνική Μελισσοκομία. Πρόκειται για 47 κυψέλες από όλον τον ελλαδικό χώρο (Πρέσπες – Κρήτη) που χρησιμοποιούνταν (μερικές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα) από τους Έλληνες μελισσοκόμους πριν από την είσοδο της κυψέλης ευρωπαϊκού τύπου.

Χαρακτηριστικά των κυψελών αυτών ήταν ότι οι κηρήθρες καταστρέφονταν μετά από κάθε μελότρυγο. Στο μουσείο επίσης υπάρχουν και διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από τους μελισσοκόμους, όπως καπνιστήρια, μελισσοκομικές μάσκες, καθώς και ένα ακριβές αντίγραφο 300 ετών, του μελοπίθαρου που υπήρχε στις αποθήκες του μινωικού πολιτισμού.

Στο αρχείο του Ινστιτούτου υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών (τόσο σε έντυπη όσο και ψηφιακή μορφή) από τις μελισσοκομικές καταγραφές του Θανάση Μπίκου. Ένα αρχείο που σύμφωνα με τους Μαυροφρύδη και Χατζήνα (2015), είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μελισσοκομίας.

Ακόμη μπορεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην Γεωργική Βιβλιοθήκη Ε.Γ.Ε.-Ι.Γ.Ε. Η τότε Γεωργική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας παίρνει σάρκα και οστά. Περιλαμβάνει ένα θησαυρό σπάνιων βιβλίων τα όποια χρονολογούνται κατά τον 19ο αιώνα, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς και με σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει και να γίνει ξανά προσβάσιμη στο κοινό.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο στο κοινό καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους «Φίλους του Δάσους Συγγρού» στο τηλ 2108066319.

 

Share