Ένα ιστορικό κτήριο σε κίνδυνο: Το πρώτο Γυμνάσιο του Αμαρουσίου ζητά προστασία

Εκατό παρά ένα χρόνια μετά την ίδρυση του Γυμνασίου του Αμαρουσίου -του πρώτου όλων των βορείων προαστίων- το κτήριο όπου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925 κινδυνεύει με κατεδάφιση. Πρόκειται για την ιστορική οικία Χρυσοσπάθη, επί των οδών Κ. Αλεξανδροπούλου, Υψηλάντου και Μεσολογγίου, κοντά στις γραμμές του ΗΣΑΠ.

Τμήμα της πρόσοψης του κτηρίου επί της οδού Υψηλάντου

Η μεγάλη διώροφη κατοικία κτίστηκε γύρω στο 1920, ή λίγο νωρίτερα, και είναι μια από τις πρώτες οικοδομές στο Μαρούσι όπου χρησιμοποιήθηκε εκτενώς ένα πολύ νέο και μοντέρνο τότε υλικό, το οπλισμένο σκυρόδεμα (γνωστό και ως μπετόν αρμέ). Το κτήριο παρουσιάζει επιπλέον μορφολογικό ενδιαφέρον, καθώς ο όγκος του διασπάται σε διάφορες επί μέρους ενότητες. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αποτελούν τα πολλά μεταλλικά στοιχεία από σφυρήλατο σίδηρο, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε κιγκλιδώματα, κουπαστές και τζαμαρίες. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν έντονη διακοσμητικότητα, στο στυλ της αρτ νουβό. Οι τζαμαρίες διατηρούν ακόμα τους χρωματιστούς υαλοπίνακές τους. Η οικία Χρυσοσπάθη αποτελεί εν ολίγοις ένα πρώιμο δείγμα του μοντερνισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.

 

Η τζαμαρία της δυτικής πλευράς, με τον σφυρήλατο σκελετό και τους χρωματιστούς υαλοπίνακες

Πέραν τούτου, το κτήριο συνδέεται με την ιστορία της παιδείας στο Μαρούσι. Σε αυτό στεγάστηκε το νεοϊδρυθέν Γυμνάσιο κατά τα πρώτα έτη της λειτουργίας του, μέχρι να κτιστούν τα «Σχολεία» της λεωφόρου Κηφισιάς. Το ιστορικό της εγκατάστασης και των εγκαινίων του Γυμνασίου στο κτήριο, αφηγείται ο δάσκαλος Ευάγγελος Δούσης στα απομνημονεύματά του. Στον Οδηγό της Κοινότητος του Αμαρουσίου του 1928, δημοσιεύεται μια αναμνηστική φωτογραφία που λήφθηκε σε αυτό, με τους μαθητές που προέρχονταν από το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο και την Κηφισιά – οικισμοί οι οποίοι δεν διέθεταν τότε σχολείο αυτής της βαθμίδας.

Ο Δήμος Αμαρουσίου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να κηρύξει το κτήριο διατηρητέο ή να το αποκτήσει μέσω του Πράσινου Ταμείου, όπως έχει κάνει με άλλα. Η πόλη του Αμαρουσίου αντιμετωπίζει ένα νέο, μαζικό κύμα «αντιπαροχής», στο πλαίσιο της οποίας απογυμνώνεται από την αρχιτεκτονική της κληρονομιά και, κατ’ επέκταση, από την ταυτότητά της. Οι ιθύνοντες οφείλουν να αφυπνισθούν.

Πηγή: amarysia.gr

Share