Συνέντευξη: Ο Αλέξανδρος Κωνσταντουράκης μας μιλάει για την αξία του Προσκοπισμού στο Μαρούσι

Το Μαρούσι έχει βαθιά παράδοση και ιστορία στενά συνδεδεμένη με τον Προσκοπισμό, καθώς διατηρεί τρία Συστήματα, τα δύο εκ των οποίων είναι από τα παλαιότερα στη χώρα. Το καλοκαίρι του 1915 δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα Προσκόπων Αμαρουσίου και η 19η συνολικά ομάδα της εποχής, ενώ στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη Προσκοπική κατασκήνωση στην Ελλάδα, το 1917, στο συνοικισμό Μαγκουφάνα (σημερινή Πεύκη).

Ποιος είναι ο ρόλος του Προσκοπισμού σήμερα; Ποιες αξίες προσπαθεί να μεταδώσει και τι αποκομίζουν τα παιδιά που γίνονται μέλη αυτής της ξεχωριστής ομάδας;

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντουράκης, αρχηγός του 1ου Προσκοπικού Συστήματος Αμαρουσίου, μίλησε στο maroussi-news για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και τη ξεχωριστή σημασία του Προσκοπισμού σήμερα.

Πείτε μας με δυο λόγια τι είναι ο Προσκοπισμός.

«Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση νέων, που έχει σαν κύριο γνώμονα τον εθελοντισμό. Πρώτος στόχος είναι η προσφορά στο σύνολο και δεύτερος το παιχνίδι, η γνώση και η επαφή με τη φύση».

Τι ρόλο έχει σήμερα ο προσκοπισμός στο Μαρούσι; Υπάρχει στήριξη;

Το Μαρούσι έχει τεράστια ιστορία προσκοπισμού, πάνω από 100 χρόνια. Σήμερα στο Μαρούσι είμαστε 13 βαθμοφόροι, ενήλικες εθελοντές και 55 παιδιά. Τα τελευταία χρόνια η τάση είναι ανοδική στο σύστημά μας. Αυτό έχει να κάνει με την καλή δουλειά που γίνεται από τους ανθρώπους. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα του προσκοπισμού στην Ελλάδα, μιας και τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί έχουν αλλάξει, οι μαθητές έχουν βαρύτερο πρόγραμμα και βρίσκουν εύκολη ψυχαγωγία με το ιντερνετ.

Στο Μαρούσι, υπάρχει μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη λόγω της παράδοσης. Όλοι βάζουν την προσωπικότητά τους και πολλή δουλειά. Υπάρχουν αρκετοί γονείς που ήταν οι ίδιοι πρόσκοποι και συνεχίζουν την παράδοση γράφοντας και τα παιδιά τους.

Επομένως στο Μαρούσι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα διαφορετικό και δημιουργικό. Θέλουμε να βρούμε τρόπους να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών, βγάζοντας φωτογραφίες και φέρνοντας οικείες εικόνες σε αυτά.

 Είναι δυσκολότερο σήμερα για τα παιδιά να αγαπήσουν τον Προσκοπισμό;

Είναι μια πρόκληση. Είναι σίγουρα δυσκολότερο σε σχέση με παλαιότερα. Παλιά υπήρχε η νοοτροπία του να βγει το παιδί να παίξει στην αλάνα, στο πάρκο, τώρα η τάση είναι να μαζεύονται σε σπίτια μπροστά από οθόνες. Αλλά νομίζω η ανάγκη για διασκέδαση, γνωριμίες και επαφή με τη φύση είναι διαχρονική.

Τι δράσεις κάνουν οι πρόσκοποι στο Μαρούσι;

Ανάλογα με την ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά κυρίως παίζουν δημιουργικά και τους δίνουμε το χώρο και το χρόνο για να το κάνουν. Υπάρχει πλάνο και προγραμματισμός και ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών, δημιουργούμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα. Τα μεγαλύτερα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις, πάνε σε κατασκήνωση, περπατάνε στο βουνό, κάνουν έρευνες και ζουν κάτι διαφορετικό μέσα σε μια παρέα.

Προσπαθούμε σαν σύστημα να προσφέρουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Πρόσφατα τα παιδιά μαγείρεψαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Αμαρουσίου και προσέφεραν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Υπάρχουν και άλλες πολλές δράσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Από το να βάψουμε ένα κτήριο, μέχρι να μαζέψουμε σκουπίδια, να κάνουμε αναδάσωση, ανακύκλωση. Προσπαθούμε πάντα να βρούμε την πιο ωφέλιμη δράση για να συμμετέχουμε.

Τι σημαίνει ο Προσκοπισμός για εσάς προσωπικά;

Μέσα από τον Προσκοπισμό βοηθάς και βοηθιέσαι. Δίνεις και παίρνεις. Είναι απίστευτα ανταποδωτικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Προσκόπους Αμαρουσίου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.proskopismos.com/index.php/el/.

Share