Προχωράει το Athens Alive: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση για το σχέδιο στο ΟΑΚΑ

Με κάθε επισημότητα το Υφυπουργείο Αθλητισμού “άναψε πράσινο”  για την δρομολόγηση καθοριστικών εξελίξεων σε σχέση με το Athens Alive, γνωστοποιώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναβάθμιση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά της κυβέρνησης, πρόθεσή της είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ με ένα σύγχρονο σχέδιο που θα αναβαθμίζει τις λειτουργίες στην ευρύτερη περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπτυξης της Αττικής.

Μάλιστα, ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία εκπόνησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το σύνολο της περιοχής, όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου Συντελεστή Δόμησης, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και ορισμένες διαφοροποιήσεις στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης με δυνατότητα χωροθέτησης χρήσεων αθλητισμού, αναψυχής, τουρισμού και περιορισμένων εμπορικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη και εξαιρετικά ουσιαστική, δημόσια τοποθέτηση από την κυβέρνηση που προκύπτει ως αποτέλεσμα και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο τελευταίος είναι αυτός που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Fund που θέλει να επενδύσει στο ΟΑΚΑ και με τις τελευταίες εξελίξεις είναι ξεκάθαρο πως μπαίνει το νερό στο αυλάκι και πλέον θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου για την υλοποίηση αυτής της τεράστιας επένδυσης. Μιας επένδυσης ύψους άνω του 1.1 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας.

Το “Ειδικό Χωρικό Σχέδιο”

Η κυβερνητική θέση αναφέρει ότι θα εκπονηθεί “Ειδικό Χωρικό Σχέδιο”, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα μεταβολών στο νομικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή. Όμως, τι είναι το “Ειδικό Χωρικό Σχέδιο”;

“Για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας είτε για να αντιμετωπισθούν κρίσιμα προβλήματα χρήσεων γης καταρτίζονται Ειδικά Χωρικά Σχέδια (Ε.Χ.Σ).

Τα Ε.Χ.Σ αποτελούν σύνολα κειμένων και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται χρήσεις γης, γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται ώστε να καταστούν οι εν λόγω περιοχές κατάλληλες είτε για την οργανωμένη ανάπτυξη παραγωγικών ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας”, είναι η περιγραφή για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και ανταποκρίνεται απόλυτα στον σχεδιασμό του “Athens Alive”.

Στην προκειμένη περίπτωση, η διαδικασία για το ΕΧΣ θα κινηθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος θα καθορίσει τις προδιαγραφές και θα συστήσει τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αναλάβει τις προπαρασκευές.

Σε αυτή, θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας για το “Athens Alive” και αντιπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η επιτροπή θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ και το πόρισμα της πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αθήνας.

Από την ήμερα που θα αρχίσει τις εργασίες της, η επιτροπή θα χρειαστεί από 4 έως 6 μήνες για να παραδώσει τη μελέτη της. Εφόσον το έργο της Επιτροπής κριθεί ικανοποιητικό από το υπουργείο ΠΕΚΑ και την κοινοπραξία του “Athens Alive”, τότε θα ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία.

Πηγές: cnn.gr, sport24.gr

Share