Μια ιστορική ματιά στον Παράδεισο Αμαρουσίου

Ο Παράδεισος Αμαρουσίου είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο Μαρούσι και ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα σε ολόκληρη την Αθήνα.

Το όνομα “Παράδεισος” μόνο τυχαίο δεν είναι. Λέγεται, πως το πήρε επειδή μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε μια εύφορη δασική περιοχή με πολύ καλό κλίμα και ήταν ένας από τους κύριους τόπους των παραθεριστών στην Αττική. Το 1931, ιδρύθηκε εκεί ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος, ο πρώτος ιππικός όμιλος στην Ελλάδα που βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα.

Λίγο βορειότερα του Ιππικού Ομίλου, βρίσκεται το δάσος Μιμικοπούλου, μια δασική έκταση που την δεκαετία του 1990 έφτανε τα 100 στρέμματα. Σήμερα, αν και έχει διατηρηθεί ένα μέρος του σε δασική μορφή, έχει κατά κύριο λόγο εγκαταλειφθεί και υποβαθμιστεί.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 οικοδομήθηκε η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, μεγάλο θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο της περιοχής. Ήταν δωρεά της οικογένειας Μιμικοπούλου που διατηρούσε κτήματα στην περιοχή και έγινε στα πρότυπα της Παναγίας του ομώνυμου προαστίου της Κωνσταντινούπολης ύστερα από τάμα.Είναι σταυροειδής με τρούλο και έχει επένδυση από μαρμαρόπετρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών μαρουσι

Ο Παράδεισος Αμαρουσίου έχει τη δική του τοπική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τρανό παράδειγμα ο Aθλητικός Όμιλος Παραδείσου Αμαρουσίου, ο οποίος προσφέρει ατομικά και ομαδικά αθλήματα στους κατοίκους της περιοχής, με πλούσια ιστορία από το 1958.

Από την δεκαετία του 1970 εκτός από παραθεριστικό κέντρο ο Παράδεισος Αμαρουσίου άρχισε να αποκτάει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα με την δημιουργία κέντρων διασκέδασης, ενώ μετά το 2000 έφτασε να αποτελεί ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό τράστ με τεράστια εμπορικά συγκροτήματα.

Share