Ομιλία για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο την Τετάρτη 9 Μαΐου στο δημαρχείο Αμαρουσίου

Ο Διαλεκτικός Όμιλος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, διοργανώνουν ομιλία με θέμα «Γρηγόριος Ξενόπουλος – ένας επίγονος της Γενιάς του 1880».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στις 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα, Μαρούσι), ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (9 Δεκεμβρίου 1867 − 14 Ιανουαρίου 1951) ήταν Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο θρυλικό πια περιοδικό “Η Διάπλασις των Παίδων” κατά την περίοδο 1896 – 1948. Είναι χαρακτηριστική η υπογραφή του “Σας ασπάζομαι, Φαίδων”, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται έστελνε στο περιοδικό. Ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού “Νέα Εστία”, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός και μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας ήταν και πρώτος πρόεδρος (1934-37).

Στην εκδήλωση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου για τον σπουδαίο μυθιστοριογράφο, και δημοσιογράφο θα μιλήσει η φιλόλογος και μέλος του Διαλεκτικού Ομίλου Αμαρουσίου Μαρία Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Share