Η «Κλυταιμνήστρα» του Ανδρέα Στάικου δωρεάν στο Θέατρο Διθύραμβος στο Μαρούσι

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την όμορφη θεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα» του Ανδρέα Στάικου, θα έχουμε τον Μάρτιο στο Θέατρο Διθύραμβος στο Μαρούσι.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Έφης Νιχωρίτη, είναι μια περιπέτεια και ένα ξεφάντωμα λόγου.

Οι δύο ηρωίδες του, Κλυταιμνήστρα και Ηλέκτρα, επιστρέφουν για να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς. Ένας νεκρός πατέρας, ένας ωραίος εραστής, ένας αρχαίος φόνος, μια μεγαλειώδης εκδίκηση, μια ασίγαστη ζήλια. Δύο πλανόδιες θεατρίνες, απομεινάρια ενός θιάσου που χάθηκε μέσα στο χρόνο, αστείες, σπαρακτικές και αμετανόητες, αυτοσχεδιάζουν ασταμάτητα πάνω στο ίδιο θέμα αναζητώντας τις τραγικές ηρωίδες. Με πρόσχημα τον αρχετυπικό μύθο, αρθρώνουν τον δικό τους περιπετειώδη λόγο, δυναμιτίζοντας την αλήθεια, υποσκάπτοντας το ψέμα, χτίζοντας τους ρόλους τους ενώ ταυτόχρονα τους γκρεμίζουν, και δημιουργώντας συνεχώς κορυφώσεις και φινάλε, για να τα ανατρέψουν όλα αυτοστιγμεί ώστε να ξεκινήσουν, πάλι από την αρχή.

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Στάικο

Ο Ανδρέας Στάικος ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Έλληνες δραματουργούς, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Conservatoirre National d’ Art Dramatique στο Παρίσι, όπου έζησε από το 1967 έως το 1981.

Έγραψε κυρίως θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συνήθως γράφει θέατρο με τη σύμπραξη ομάδας ηθοποιών, κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Εξαιτίας αυτής της ιδιομορφίας σκηνοθετεί ο ίδιος τα περισσότερα έργα του, στην πρώτη παρουσίασή τους.

Έγραψε δύο πεζογραφήματα, από τα οποία Οι επικίνδυνες μαγειρικές μεταφράστηκαν και εξακολουθούν να μεταφράζονται σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και στα ιαπωνικά.

Μετέφρασε από τα Γαλλικά έργα των Λακλός (Επικίνδυνες σχέσεις) Μολιέρου, Μαριβώ, Λεσάζ, Λαμπίς, Κλοντέρ.

Κατά καιρούς έχει διδάξει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την τελευταία δεκαετία διευθύνει ένα Εργαστήριο Θεατρικής Μετάφρασης στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Έφη Νιχωρίτη

Σκηνικά / κοστούμια: Φαίη Μιχαήλ

Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μαστορίδου

Φωτισμοί: Έφη Νιχωρίτη

Φωτογραφίες / Art work: Αθανασία Ζήση

Παίζουν: Ηλέκτρα η Κατερίνα Μάντζιου, Κλυταιμνήστρα η Έφη Νιχωρίτη

ΠΟΥ: Θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6, Μαρούσι.

ΠΟΤΕ: 5, 6, 7, 8, 9 και 10 Μαρτίου στις 9μμ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τηλ. κρατήσεων: 210-6106897, 6977357799 facebook.com/Theatro-Dithiramvos

Διάρκεια παράστασης 60΄

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών) και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Share