Η ιστορική Γερμανική Σχολή Αθηνών στο Μαρούσι

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA), που στεγάζεται στο Μαρούσι, είναι το μοναδικό επίσημο σχολείο του γερμανικού κράτους στην Αθήνα και συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων γερμανικών σχολείων του εξωτερικού.

Η σχολή έχει πλούσια ιστορία. Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο φημισμένα σχολεία της Ελλάδας, αφού ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των μαθητών που αποφοιτούν από τη σχολή έχει διακριθεί στην πολιτική, τις τέχνες, τον επιστημονικό και επιχειρηματικό τομέα.

Ιδρύθηκε το 1896 από τον αρχαιολόγο Βίλχελμ Ντόρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld) με σκοπό να λειτουργήσει ως «Σχολείο Συνάντησης» μαθητών διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών. Από το 1968 στεγάζεται στο Μαρούσι και αποτελείται από το Γερμανικό τμήμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από το Ελληνικό τμήμα με Λύκειο.

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Γερμανία με εκπαιδευτικό προσωπικό και οικονομικές επιχορηγήσεις. Στόχος της ΓΣΑ είναι η μετάδοση γνώσης της γερμανικής και της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών και γερμανικών μορφωτικών αξιών. Η Σχολή παρέχει, με τη βοήθεια Γερμανών και Ελλήνων καθηγητών, σε 1100 περίπου μαθητές σύγχρονη εκπαίδευση με την προοπτική της προετοιμασίας τους για μια ζωή σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Η ιστορία της Σχολής

Ο πρώτος γερμανικός εκπαιδευτικός οργανισμός ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1834. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου προέκυψε, καθώς ήρθαν στη χώρα πολλοί Γερμανοί λόγιοι, υπάλληλοι, έμποροι, ιατροί, τεχνίτες και στρατιωτικοί μαζί με τις οικογένειές τους μετά την ανάληψη της Αντιβασιλείας από τον Όθωνα. Η σχολή λειτούργησε έως το 1862 που ο ‘Όθωνας εγκατέλειψε την Ελλάδα. Από το 1872 λειτούργησε με ιδιωτική πρωτοβουλία μια γερμανική σχολή, στην οποία τα μαθήματα γίνονταν μόνο Κυριακές και αργίες. Το κλείσιμό της το 1888 οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Το 1896 ο αρχαιολόγος Wilhelm Doerpfeld και οι οικογένειες Γερμανών που κατοικούσαν στην Ελλάδα ανέλαβαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης ενός σχολείου για τη διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών τους. Το 1897 δημιουργήθηκε ο Σχολικός Σύλλογος που θα αποτελέσει και φορέα της σχολής, ενώ την ίδια χρονιά εξασφαλίστηκε η οικονομική υποστήριξη από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Από το σχολικό έτος 1898-99 είχε δικό της νηπιαγωγείο και μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο διατήρησε το χαρακτήρα δημοτικού σχολείου. Ο αριθμός των μαθητών έφτασε τους 200 μέχρι το αναγκαστικό κλείσιμο της σχολής 1917 εξαιτίας του πολέμου.

Στις δύο δεκαετίες μεταξύ των παγκοσμίων πολέμων η σχολή εξελίχθηκε και αναβαθμίστηκε σταδιακά από τριτάξιο δημοτικό σε ένα σχολείο από το οποίο οι μαθητές μπορούσαν να αποφοιτήσουν με γερμανικό και ελληνικό απολυτήριο.

Τα γεγονότα του 1944 είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της Σχολής, η οποία επαναλειτούργησε το 1956, όπως είναι φυσικό, με πολλά προβλήματα. Σταδιακά όμως επανήλθε και εξελίχθηκε, καταφέρνοντας σήμερα, με τη βοήθεια Γερμανών και Ελλήνων καθηγητών, να παρέχει σε σχεδόν 1100 περίπου μαθητές μοντέρνα, σύγχρονη εκπαίδευση και προετοιμασία με προοπτική την ζωή στην ενωμένη Ευρώπη.

Οι εγκαταστάσεις της συνεχώς ανακαινίζονται: το 2013 ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο του νηπιαγωγείου, το οποίο ήταν υποψήφιο για το ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής «Mies van der Rohe Award for European Architecture» και το 2015 ολοκληρώθηκε η επέκταση και ανακαίνιση του κτιρίου του Δημοτικού.

H Γερμανική Σχολή Αθηνών είναι επίσης ένα από τα λίγα σχολεία της Ελλάδας με δομές σχολικής βελτίωσης, επιμορφώσεων του διδακτικού προσωπικού και εκπαιδευτικής αξιολόγησης. Ακολουθεί το μοντέλο Διαχείρισης Παιδαγωγικής Ποιότητας (Pädagogisches Qualitätsmanagement) στο πλαίσιο του οποίου ολοκλήρωσε το Φεβρουάριο του 2011 με επιτυχία την εξωτερική αξιολόγηση από την υπηρεσία ZfA της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (BLI: Bund-Länder-Inspektion) και της αποδόθηκε ο τίτλος “Deutsche Exzellente Auslandsschule” (“Εξαιρετική Γερμανική Σχολή του Εξωτερικού”). Τις δράσεις σχολικής βελτίωσης συντονίζει η ομάδα καθοδήγησης (Steuergruppe), η οποία αποτελείται από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, ΔΣ και την Υπεύθυνη Διαχείρισης Παιδαγωγικής Ποιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.dsathen.gr.

 

Share