Η συγκινητική ιστορία του Duke, της ιδιαίτερης αρκούδας-μασκότ του Δούκα

Οι περισσότερες αθλητικές ομάδες και όμιλοι έχουν μια μασκότ, ένα σύμβολο που να τις αντιπροσωπεύει και να τις εκφράζει. Ο Δούκας (Αθλητικός Σύλλογος Εκπαιδευτηρίων Δούκα, γνωστός και με τη σύντμηση Α.Σ.Ε.Δ.), έχει τον Duke, μια αρκούδα με ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι πραγματική αρκούδα! 

Ο σύλλογος υιοθέτησε την αρκούδα από την οργάνωση «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο.  Ο «Αρκτούρος» ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1992 ως αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με σκοπούς που αναφέρονται στην προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο «Αρκτούρος» δημιούργησε και οργάνωσε το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας (ΚΠΑ) για την οριστική επίλυση του προβλήματος των χορευτριών αρκούδων και γενικότερα των αρκούδων που ζουν σε αιχμαλωσία σε ακατάλληλες συνθήκες. Από τον Ιανουάριο του 1994, ξεκίνησε η εφαρμογή του ευρύτερου Προγράμματος “ΑΡΚΤΟΣ” που συντονίζει ο «Αρκτούρος». Αντικείμενό του είναι η “Προστασία και Διαχείριση των Πληθυσμών και Βιότοπων της Καφέ Αρκούδας στην Ελλάδα”.

Ο σύλλογος του ΑΣΕΔ, πιστεύοντας στην άμεση και αμφίδρομη σχέση του καθαρού αθλητικού πνεύματος με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποφάσισε να συμβάλλει στην προσπάθεια και το 1995 “υιοθέτησε” την καφέ Αρκούδα, που έκτοτε αποτελεί τη μασκότ του και ονομάζεται “Duke”.

Η ιστορία του Duke

Ο Duke έχει ιδιαίτερη ιστορία. Αρχικά βρισκόταν στην κατοχή ιδιώτη στην κοινότητα Σαγιάδας του νομού Θεσπρωτίας. Ο ιδιοκτήτης του τον αγόρασε σε ηλικία 3 ετών από διερχόμενο αρκουδιάρη, πριν τον παραδώσει στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στις 17 Μαΐου 1994, σε ηλικία 5 ετών. Είχε υπάρξει αρκούδα-χορεύτρια στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αυτό είναι μια βάναυση και επίπονη διαδικασία, στην οποία το ζώο αναγκάζεται να πατάει σε πυρακτωμένες λαμαρίνες υπό τον ήχο του ντεφιού. Στην προσπάθεια του να αποφύγει το κάψιμο, το αρκουδάκι σηκώνεται στα πίσω του πόδια και βηματίζει επί τόπου. Στο πίσω αριστερό του πόδι, ο Duke έφερε σημάδι που προκλήθηκε από έγκαυμα την σκληρή εποχή της εκπαίδευσής του, με πυρωμένο σίδερο. Μετά από 18 χρόνια στον Αρκτούρο, ο Duke έφυγε απ’τη ζωή, σκρπίζοντας θλίψη στην οικογένια του ΑΣΕΔ.

Ο ΑΣΕΔ, θέλοντας να συνεχίσει την υποστήριξη του σημαντικού έργου που επιτελεί ο Αρκτούρος, υιοθέτησε μια ακόμα καφέ αρκούδα που βρισκόταν σε κίνδυνο το 2014, τον Κυριάκο, ή αλλιώς… τον νέο Duke!

 

Share