Δίπλωμα οδήγησης: Στο τιμόνι από τα 17 και εξετάσεις με κάμερα στο νέο νομοσχέδιο

Ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο οδήγησης στη χώρα και τον τρόπο εξετάσεων και χορήγησης διπλώματος φέρνει το νέο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για δέκα ημέρες.

Στο τιμόνι από τα 17

Για πρώτη φορά θα εισαχθεί ο θεσμός του… δόκιμου οδηγού από τα 17, συνοδεία ενήλικου και έμπειρου συνοδηγού.

Οι 17χρονοι οδηγοί για να έχουν το δικαίωμα να καθίσουν πίσω από το τιμόνι θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.

Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Το λεγόμενο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και η βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.

Αυστηρότερες ποινές

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Νικόλαος Μαυραγάνης, θα υπάρχουν αυστηρές ποινές σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή 17χρονων οδηγών σε ατύχημα, όπως απαγόρευση απόκτησης διπλώματος πριν από τη συμπλήρωση του 20ού έτους ηλικίας.

Όπως είπε ο υφυπουργός Μεταφορών, η οδήγηση από 17χρονους σχεδιάζεται σε συνδυασμό με το μάθημα οδήγησης, μάθημα επιλογής, στα σχολεία, ως προεκπαιδευτική παιδεία για τους μέλλοντες οδηγούς.

Εξετάσεις με κάμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα στον τρόπο που οι υποψήφιοι οδηγοί έδιναν εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης (ή ανανέωσης αυτού).

Σε ό,τι αφορά στη διενέργεια εξετάσεων, πλέον, κάθε όχημα που συμμετέχει σε αυτές θα πρέπει να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεσή του με το κέντρο Ελέγχου του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών. Πλέον, εντός του οχήματος τοποθετείται κάμερα και μικρόφωνο, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η επικοινωνία του υποψήφιου οδηγού με τους εξεταστές.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει και αλλαγές στις κατηγορίες διπλωμάτων οδήγησης καθώς και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, με στόχο να αντιμετωπιστούν και τα φαινόμενα διαφθοράς.

 

 

Share