Μια βόλτα στην όμορφη πλατεία Κασταλίας (Photostory)

Επισκεφθήκαμε και φωτογραφίσαμε την όμορφη και ιστορική πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι, ένα σημείο αναφοράς της περιοχής εδώ και εκατοντάδες χρόνια!

Η όμορφη κρήνη και το μαρμάρινο άγαλμα της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, αποπνέουν την αίσθηση της παράδοσης και της φιλοξενίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Κασταλία ήταν η νύμφη που κρατούσε την πηγή της ζωής. Ίσως αυτό να είχαν στο νου τους οι πρώτοι κάτοικοι του Αμαρουσίου, δημιουργώντας την μικρή πλατεία με τον κρουνό που ήταν ξασκουστή για το καθαρό νερό της και έδινε ζωή σε όλην την περιοχή.

Το Μαρούσι έγινε τόπος συνάντησης και αγοράς χάρη στην πλατεία, καθώς κάτοικοι από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονταν στα δροσερά καφενεία γύρω από την βρύση.  Ο Σπύρος Λούης μάλιστα, όπως και οι υπόλοιποι ντόπιοι νερουλάδες, διατυμπάνιζαν σε όλους την πραμάτεια τους από την «βρύση της Κασταλίας», γυρνώντας τις πήλινες γεμάτες νερό στάμνες τους στα βόρεια και ανατολικά προάστια των Αθηνών.

Η πλατεία Κασταλίας το 1930. Φωτο: Κυριάκης

Η πλατεία άλλαξε όψη τον Μάιο του 2010. Ανακαινίστηκε και αποκάλυψε το νέο άγαλμα της Αμαρυσίας Αρτέμιδος που παριστάνει την Αρτέμις με ένα ελάφι και τόξο στο χέρι, το οποίο φιλοτέχνησε με μάρμαρο Διονύσου ο Μαρουσιώτης γλύπτης Γιώργος Γεωργιάδης και το δώρισε στον Δήμο Αμαρουσίου.

 

Share