Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά και γιατί;

Την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 03:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00). Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Η ιδέα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1975 όμως, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο κύριος λόγος της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς γυρίζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως.

Σήμερα υπολογίζεται ότι τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας με βασικό επιχείρημα ότι πλήττει την υγεία των πολιτών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να το αξιολογήσει.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ότι η αλλαγή ώρας έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, καθώς προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και μειωμένη απόδοση στην εργασία.

 

 

Share