Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου: Εξερευνώντας την ιστορική κληρονομιά της πόλης μας

Το Μαρούσι έχει σπουδαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, με ρίζες που φθάνουν μέχρι την αρχαιότητα. Ο Σπύρος Λούης, η αγγειοπλαστική, παραδοσιακές ενδυμασίες, γεωργικά εργαλεία και αντικείμενα από το 1821, είναι μερικά από τα θεμελιώδη συστατικά της πόλης μας, που μένουν αναλλοίωτα στην πάροδο του χρόνου.

Όλα αυτά, μπορείτε να τα βρείτε με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου, το οποίο συντηρεί μια πλούσια πηγή πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, μέσα από τα 1500 μοναδικά εκθέματα που διαθέτει.

Το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο (Ι.Λ.Μ.Α.) ιδρύθηκε ως Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αμαρουσίου το 1991 & λειτουργεί από το 1994. Το Μάρτιο του 2012 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επωνυμία του επανακαθορίστηκε ως Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου – Αθμονείς και στεγάζεται στο νέο του κτήριο επί των οδών Πλάτωνος 1 & Βασιλίσσης Όλγας 26, το οποίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να φιλοξενεί μουσειακές συλλογές.

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικο μουσειο αμαρουσιου

Το maroussi-news επικοινώνησε με τον κύριο Κλάδο Γεώργιο, υπεύθυνο του Μουσείου και ξεναγό, ο οποίος παροτρύνει τους Μαρουσιώτες να επισκεφθούν το Μουσείο.

«Πρόκειται για την ιστορική κληρονομιά του τόπου. Είναι μια προσπάθεια να προβάλουμε το Μαρούσι και όλα όσα το κάνουν ξεχωριστό, μέσα από την πλούσια του παράδοση και ιστορική του κληρονομιά. Εδώ βρίσκουμε αντικείμενα από το 1821, παραδοσιακές ενδυμασίες, προσωπικά αντικείμενα του Σπύρου Λούη και πολλά ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό να συνδεθούμε με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.»

Το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου διαθέτει πάνω από 1500 εκθέματα στον θεματικά διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο, καθοδηγώντας τον επισκέπτη σε μία ευχάριστη γνωριμία με την τοπική ιστορία, την παράδοση του τόπου κατά την διάρκεια των διαφόρων εκφάνσεων της ζωής των κατοίκων. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ κάποια άλλα έχουν αγοραστεί από παλαιοπωλεία και δημοπρασίες. Χρονολογικά, τα περισσότερα εκθέματα ανήκουν στην περίοδο από το 1850 έως το 1940.

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικο μουσειο αμαρουσιου

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν παραδοσιακές ενδυμασίες με τα εξαρτήματά τους από το Μαρούσι, τη Βόρειο Αττική & τη Βοιωτία γενικότερα (Αυλώνα, Αφίδνες, Σχηματάρι), φορεσιά Αμαλίας, καθώς και ενδυμασίες από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Δωδεκάνησα, Θεσσαλία, Ήπειρος), όπλα της Επανάστασης του 1821, έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα, γεωργικά εργαλεία, αργαλειός, τεκμήρια γεγονότων – έγγραφα, φωτογραφικό υλικό & προσωπικά αντικείμενα του Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, καθώς και η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού για τη μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της πόλης του Αμαρουσίου και άλλων περιοχών.

Το μουσείο επισκέπτονται καθημερινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και ερευνητές για εκπόνηση εργασιών, μεμονωμένοι επισκέπτες, αλλά και λαογραφικές ομάδες από άλλους δήμους. Στους μαθητές γίνεται ξενάγηση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας και το γνωστικό επίπεδο των παιδιών.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Πλάτωνος 1 & Βασ. Ολγας 26, ΤΚ: 15124, Μαρούσι

Τηλέφωνο: 210 – 6128538 (& fax) / 210 – 6128876

email: ilma@maroussi.gr

Ημέρες & ώρες επισκέψεων :Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00

Ξεναγήσεις σχολείων πραγματοποιούνται καθημερινά 09:00-14:00, κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία του Μουσείου.

 

Share