Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου το 7ο Forum Ελληνικής Κεραμεικής στο Μαρούσι!

Μετά τα επιτυχημένα εγκαίνια στην 56η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής, το 7ο Forum έρχεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή τοπική τέχνη, με ομιλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια και ανοιχτά εργαστήρια με θέμα φυσικά την κεραμική.

Το Forum λαμβάνει χώρα τα τρία Σαββατοκύριακα τού Δεκεμβρίου από 1/12 έως 16/12 δίνοντας νέα πνοή δημιουργίας για το 2019 και γίνεται στα πλαίσια τής 56ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής τών διακριθέντων Έργων τού ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμεικής.

Οι εκδηλώσεις τού FORUM πλαισιώνονται από ψηφιακό οπτικό υλικό, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργούν και δύο παράλληλες εκθέσεις:

TIMHTIKH ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΙ» ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΙΣΤΡΙΑΣ ΜΑΡΩΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΣΤΑ RICHARD BILL SMITH

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Forum τα επόμενα Σαββατοκύριακα

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ώρα 13:30΄

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο Θερμιώτης ερευνητής και λαογράφος της Κύθνου Γιωργής Βενετούλιας θα μάς κάνει μία μοναδική παρουσίαση με θέμα “Η Νεώτερη Κεραμεική της Κύθνου”. Η παρουσίαση θα βασιστεί σε τρείς πυλώνες. Η ανάπτυξη της κεραμεικής στην Κύθνο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ντόπιοι και απόδημοι αγγειοπλάστες της Κύθνου. Ντόπια κι επείσακτα κεραμικά της Κύθνου. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

Προσέλευση 13:00΄

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ώρα 12:00΄

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η δεινή κεραμίστρια Θεοδώρα Χωραφά με πληθώρα διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα κάνει ένα σεμινάριο με θέμα «Ασκήσεις απελευθέρωσης της δημιουργικότητας». Σκοπός του εργαστηρίου είναι να επανεξετάσουν οι συμμετέχοντες μέσω παιχνιδιών τη σχέση μας με τον πηλό και να παρατηρήσουν το “λεξιλόγιο” που έχουν αναπτύξει τα χέρια μας μαζί του. Οι θέσεις των συμμετεχόντων είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι δεν συμμετέχουν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν σιωπηλά.

Προσέλευση 11:30΄

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου ώρα 14:00΄

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο πρωτοπόρος κεραμίστας Richard – Bill – Smith έχοντας πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην κεραμεική στην Ολλανδία, στην Ελλάδα και τα τελευταία 3 χρόνια, στην Αγγλία, θα κάνει παρουσίαση τής πορείας του στην Τέχνη μας. «Ο Έλληνας Richard – Bill – Smith». Κεραμικά του έχουν βραβευθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και βρίσκονται σε γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, και σε όλον τον κόσμο. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην Αίθουσα Τέχνης όπου λαμβάνει χώρα και το αφιέρωμα στην δουλειά του.

Προσέλευση 13:30΄

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ώρα 13:00΄

ΟΜΙΛΙΑ

Ο Νίκος Μοσχονάς ιστορικός και ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα κάνει ομιλία με θέμα «Κεραμεική: αισθητική μιας λειτουργικής τέχνης», μιά σύντομη αναδρομή στην ιστορία της κεραμεικής. Θα γίνει αναφορά στην ανάγκη που ώθησε στη δημιουργία χρηστικών κεραμικών σκευών και άλλων μορφών αλλά και στην ανάγκη κόσμησης των σκευών αυτών ανάλογα με τη χρήση, τις αισθητικές αντιλήψεις και τις τεχνικές δυνατότητες και δεξιότητες. Επίσης θα εξεταστεί η υπέρβαση της χρηστικότητας και η μετάβαση προς την καλλιτεχνική δημιουργία με αμιγώς αισθητικούς στόχους. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

Προσέλευση 12:30΄

Είσοδος Ελεύθερη

 

Share