5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το Γιώργο Ζαμπέτα

Σαν σήμερα το 1925, γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας στην Αθήνα.  Μεγάλος συνθέτης, βάρδος του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης, άλλαξε με τη ζωή του για πάντα τον τρόπο που παίζεται το μπουζούκι. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 250 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως “Πατέρα κάτσε φρόνιμα”, “Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά”, “Σταλιά-σταλιά”, “Τι σου ’κανα και μ’ εγκατέλειψες”, “Τι γλυκό να σ’ αγαπούν”, “Ο πενηντάρης”, “Μάλιστα κύριε”, “Ο πιο καλός ο μαθητής” κ.ά.

Με τα τραγούδια του ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών, ενώ πέρα απ’το μουσικό του έργο, έμεινε γνωστός για τον αυθόρμητο χαρακτήρα του. Αυθεντικά μάγκας, χιουμορίστας, αθυρόστομος, αριστοφανικός. Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Από μικρός ερωτευμένος με το μπουζούκι

Ο πατέρας του Ζαμπέτα ήταν κουρέας. Όπως έχει πει ο ίδιος, στο μπαρμπέρικο είχε 2 μπουζούκια κρεμασμένα και αυτός επειδή δεν τα ‘φτανε, σκαρφάλωνε σε μια καρέκλα για να παίξει. Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του. Για το μπουζούκι έχει δηλώσει ότι «μόνο αυτό με καταλάβαινε από μικρό παιδί. Του μίλαγα».

Η φυλακή στην αεροπορία λόγω…της γυναίκας του

Ο Ζαμπέτας θεωρούνταν μεγάλος αισθηματίας. Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τις γυναίκες, δήλωσε:  «Εγώ ρε ποτέ δεν είχα μία γκόμενα. Είχα πάντα τρεις. Την πρώτη την είχα «για φούντο», τη δεύτερη «για καβάντζα» και την τρίτη «στο ψηστήρι»….
Ο Ζαμπέτας γνώρισε τη γυναίκα του Αργυρώ, όταν εκείνη ήταν ακόμα ανήλικη. Μόλις η μέλλουσα πεθερά του, έμαθε ότι είχαν συνευρεθεί ερωτικά, λέγεται ότι είπε στην κόρη της: «Σε ατίμασε; Κόρη ανήλικη; Θα σε παντρευτεί αμέσως, ακούς; Αμέσως!…» Δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς στη συνέχεια τον κατήγγειλε στο διοικητή του (υπηρετούσε τότε στην Αεροπορία) με συνέπεια να «φάει» τέσσερις μήνες φυλακή (πειθαρχικό). Τελικά ο Ζαμπέτας παντρεύτηκε την Αργυρώ και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η σχέση του με το Αιγάλεω

Το 1940 η οικογένεια Ζαμπέτα μετακόμισε στο Αιγάλεω και από τη στιγμή εκείνη ο Ζαμπέτας απόκτησε ένα άρρηκτο δεσμό με την πόλη, της οποίας εμπνεύστηκε και χάρισε το προσωνύμιο «Σίτι», το οποίο υιοθετήθηκε και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από τους κατοίκους. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, τοποθετήθηκε προτομή του Γιώργου Ζαμπέτα στην πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω, προς τιμήν του.

Κομμάτια μέσα απ’τη ζωή

Όπως περιγράφει η κόρη του, τα περισσότερα κομμάτια του Γιώργου Ζαμπέτα ήταν βιωματικά. Από το πρωί που θα ξυπνούσε, πριν ακόμα πιει καφέ, ήθελε το μπουζούκι του. Μόλις το έπιανε άρχιζε να παίζει διάφορες μελωδίες λες και τις έβλεπε στον ύπνο του και ήθελε να τις παίξει μην τις ξεχάσει. Το « Ήρθα και Απόψε στα Σκαλοπάτια σου» γράφτηκε για τους επικούς καβγάδες και τις συγκινητικές επανασυνδέσεις με τη γυναίκα του, όπως και η «Βαλίτσα». Δεν ήταν λίγες οι φορές που έριχνε δυο ρούχα σε μια βαλίτσα (εξ ου και το γνωστό τραγούδι) και έφευγε από το σπίτι. Πάντοτε, όμως, γυρνούσε.

Η επίσκεψη του στα ανάκτορα και τη Βουλή

Στη βιογραφία του, αναφέρεται η αφήγηση του Γιώργου Ζαμπέτα στην κόρη του, σχετικά με την επίσκεψη του στα βασιλικά ανάκτορα, όπου τότε φέρεται να είχε πει στον βασιλιά Παύλο: «Μεγαλειότατε μπορεί να έρθει και η Γιώργαινα μαζί μου; Μου χει φάει τα αυτιά. Θέλει να την φέρω στα ανάκτορα και να καθίσει δίπλα στη βασίλισσα». Επίσης αναφέρεται πως είχε φιλικές σχέσεις και με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, στον οποίο είπε μια μέρα: «Ρε μεγάλε, δεν έχω έρθει ποτέ στη Βουλή. Θα ήθελα να έρθω μια φορά να δω και εγώ τι γίνεται εκεί μέσα». «Όποτε θέλεις Ζαμπέτα μπορείς να έρθεις», απάντησε πρόθυμα ο Αβέρωφ. Έτσι και έγινε. Ο Ζαμπέτας επισκέφθηκε τη Βουλή, και οι περισσότεροι πολιτικοί τον υποδέχθηκαν με χαρά.

Οταν φούχτωσε την Γκρέις Κέλι και την Σοφία Λόρεν στις Κάννες

Η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα, περιγράφει στην αυτοβιογραφία του την εμπειρία που είχε ο πατέρας της κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών στο οποίο είχε πάει με τον Μάνο Χατζιδάκι για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή». «Όλοι οι μεγιστάνες της τέχνης ,της μόδας, του σινεμά και του θεάτρου, Ιμπέρια Αρτζεντίνα από Ισπανία, η Γκρέις Κέλι του Μονακό, ο Ρενιέ, η Τζίνα Λολομπριγκίτα, η Σοφία Λόρεν. Κάτι γούνες, κάτι πράγματα! Να δεις χρυσαφικό, να δεις διαμαντικό! Όλες οι Μπριζίτ Μπαρντό, οι Μονρόε και οι Βουγιουκλάκες της εποχής ήταν μαζεμένες εκεί. Τις φούχτωσα όλες. Και όχι μόνο τις φούχτωσα μου κολλάγανε κιόλας», είχε πει ο Γιώργος Ζαμπέτας στην κόρη του.

 

 

Share