«Άρτος και Αγάπη»: Μάθετε για την ομάδα που βοηθάει γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο Μαρούσι

Η ομάδα «Αρτος και Αγάπη» δραστηριοποιείται και στο Μαρούσι, προσφέροντας καθημερινή υποστήριξη σε οικογένιες που έχουν ανάγκη. Το maroussi-news επικοινώνησε με τον Αργύρη Ζαννιά, υπεύθυνο επικοινωνίας του «Αρτος και Αγάπη», ο οποίος μας μίλησε για τον οργανισμό και την προσπάθεια που εξελίσεεται καθημερινά.

Η «Αρτος και Αγάπη» είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 2016 μοιράζοντας αγάπη και τρόφιμα σε οικογένειες, ενισχύοντας κυρίως το ρόλο των γονέων και αλλάζοντας την καθημερινότητα των παιδιών που το έχουν ανάγκη.

Πείτε μου λίγα λόγια για το «Αρτος και Αγάπη». Τι είναι, πως ξεκίνησε ποια η εξέλιξή του;

Η ομάδα του  Άρτος και Αγάπη δραστηριοποιείται από το 2016, υποστηρίζουμε  γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, συνολικά υποστηρίζουμε 80 οικογένειες.

Το όραμα μας είναι να ενεργοποιήσουμε γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν βρεθεί σε μια παθητική στάση ζωής, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ξανά τη ζωή στα χεριά τους, να δώσουν ένα σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους και να γίνουν ξανά ενεργά μέλη της κοινωνίας. 

Οφείλω να σας ομολογήσω ότι εξεπλάγην από το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες εστιατορίων και τροφίμων. Εμείς δεν περιμέναμε αυτήν τη στήριξη. Είναι συγκινητικό το πόσο θερμά μας έχουν αγκαλιάσει, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε του χορηγούς μας   ενδεικτικά κάθε μήνα προσφέρουν τρόφιμα τα εστιατόρια Vezene, Cookoovaya, Σπύρος και Βασίλης, Malconis, IT Restaurant. Vassilenas, Νice n easy , Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας, Φιλίππου κλπ, καθώς και την εταιρεία bizcourrier που πραγματοποιεί της μεταφορές για τον οργανισμό.

Η δράση ‘Μοίρασε Αγάπη’ είναι η διανομή τροφίμων σε γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας  με την ενεργή συμμετοχή και των γονέων.

Η καινοτομία, ωστόσο, της συγκεκριμένης δράσης έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ωφελούμενοι γονείς είναι αυτοί που μαζί με τη βοήθεια εθελοντών του οργανισμού και της κοινωνικής υπηρεσίας του εκάστοτε Δήμου, αναλαμβάνουν την ισόποση μεριδοποίηση των τροφίμων που λαμβάνουν.

 Αντίθετα με τις συνήθεις μεθόδους διανομής, οι ωφελούμενοι δεν είναι πλέον παθητικοί αποδέκτες, αλλά αποκτούν καίριο και ενεργό ρόλο στη διαδικασία 

Οι ωφελούμενοι γονείς, μαζί με τη βοήθεια εθελοντών του οργανισμού και της κοινωνικής υπηρεσίας του εκάστοτε Δήμου, αναλαμβάνουν την ισόποση μεριδοποίηση των τροφίμων που λαμβάνουν και οι ίδιοι.

Μέσω αυτής της διαδικασίας οι γονεις δε εισπράττουν παθητικά μία θετική δράση όπως η διανομή του φαγητού, αλλά παίζουν ενεργό ρόλο καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.

Με την ενεργή συμμετοχή του γονιού τονώνεται η αυτοπεποίθησή του καθώς δεν του χαρίζονται τα τρόφιμα λόγω αδυναμίας, αλλά επειδή ο ίδιος δρα ενεργά.

Επίσης, το παιδί βλέπει τον γονιό να “παλεύει” για τα αγαθά του σπιτιού, κάτι που το κάνει να πιστεύει πως “παλεύει” παντού ασκώντας και καλλιεργώντας ένα θετικό πρότυπο γονέα στο παιδί.

Έτσι, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των δεσμών της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινότητας – γειτονιάς και κοινωνίας μέσω της διαδικασίας του μαγειρέματος και του γεύματος στο σπίτι με αποτέλεσμα να προασπίζεται το δικαίωμα του κάθε παιδιού για ένα σωστό οικογενειακό γεύμα.

Πως προέκυψε η συνεργασία με το Μαρούσι και ποια η συνεισφορά του κόσμου και των επιχειρήσεων;

Η Συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και ήταν ο πρώτος Δήμος που αγκάλιασε και στήριξε το όραμα του οργανισμού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένας Δήμος που είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος και ενεργός ως προς την κοινωνική μέριμνα και δεκτικός σε δράσεις που έχουν μια καινοτομία όπως είναι η δική μας που προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε γονείς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας με την ενεργή συμμετοχή στις δράσεις μας.

Ποιοι οι στόχοι σας και τα σχέδια για το μέλλον;

Ο Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλους τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς ώστε να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας, τελικός σκοπός είναι να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και ενδυνάμωσης για τους γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η δυσκολία μας είναι ότι δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα ώστε να γίνουμε πιο δυνατός οργανισμός και να έχουμε μεγαλύτερη εμβέλεια.

Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αμαρουσίου και Δάφνης – Υμηττού και τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να αυξήσουμε τους χορηγούς μας και κατ επέκταση να έχουμε συνεργασίας με περισσότερους Δήμους ώστε να έχουμε μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο.

Παράλληλα συζητάμε μαζί με τους ωφελούμενους γονείς να δούμε τις ανάγκες τους για να δημιουργήσουμε περισσότερες δράσεις για τους γονείς μαζί με τους γονείς.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος ή οι ιδιοκτήτες εστιατορίων;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που κάποιος μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια.

  • Δωρεά σε είδος: Μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο πρόγραμμα ‘Μοίρασε Αγάπη’ για τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τις οικογένειες τους.
  • Εθελοντές: Μπορείτε να γίνετε εθελοντής ή εθελόντρια και να συμβάλετε στις δράσεις μας για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε σαν ομάδα.
  • Χρηματική Δωρεά: Μπορείτε να μας στηρίξετε στη λειτουργία του οργανισμού και των δράσεων του προφέροντας χρηματική δωρεά ώστε να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να δράσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη μείωση των συνεπειών της φτώχειας και στην ενεργοποίηση των γονιών που μας έχουν ανάγκη.

Πληροφορίες

info@artoskaiagapi.gr

Facebook: Άρτος και Αγάπη

Τηλέφωνο επικοινωνίας :698 64 14 925

Share