5 αξέχαστες στιγμές από την ιστορία των Μουντιάλ

Η έναρξη του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας είναι γεγονός και για ένα μήνα όλος ο πλανήτης θα κινείται σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς. Γράψαμε ήδη που μπορούμε να παρακολουθήσουμε αγώνες του Μουντιάλ στο Μαρούσι, τώρα πάμε να δούμε μερικές αξέχαστες στιγμές από την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που έμειναν στην ιστορία. Όχι τίποτα άλλο, αν βρεθούμε σε μουντιαλοσυζήτηση με την παρέα να επιδείξουμε κάποιες βασικές γνώσεις!

Το αυτογκόλ του Αντρέ Εσκομπάρ

Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαν ανέκαθεν  μεγάλη πολιτική βαρύτητα. Τρανό παράδειγμα το τραγικό γεγονός με το αυτογκόλ του Κολομβιανού Αντρέ Εσκομπάρ το οποίο του στέρησε τη ζωή του. Στο Μουντιάλ του 1994, ο Κολομβιανός παίκτης έβαλε αυτογκόλ στον αγώνα με τις ΗΠΑ και τελικά η Κολομβία αποκλείστηκε από τον όμιλό της. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα του, ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε, κάτι που θεωρήθηκε εκδίκηση για το ρόλο που έπαιξε στον αποκλεισμό της χώρας του.

«Η μέρα που έκλαψε η Βραζιλία

Το 1950 στη Βραζιλία έγινε το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο και το πρώτο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έμεινε γνωστό ως «η μέρα που έκλαψε η Βραζιλία». Πιο κυριολεκτικά δεν γίνεται. Μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση που περίμενε ένας ολόκληρος λαός για να αισθανθεί υπερήφανος, κατέληξε σε εθνική τραγωδία. Στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, με 200.000 ανθρώπους να έχουν κατακλείσει το γήπεδο, οι «σελεσάο» θεωρούνταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί αλλά έχασαν από τη μαχητική Ουρουγουάη με 2-1 σε ένα αξέχαστο παιχνίδι. Η ήττα είχε μεγάλη επίδραση στην εθνική ιδιοσυγκρασία των Βραζιλιάνων, καθώς οδήγησε αρκετό κόσμο ακόμα και στην αυτοκτονία (!), ενώ οι πρωταγωνιστές του αγώνα ζούσαν ντροπιασμένοι για πολλά χρόνια.

«Το χέρι του Θεού»… Μαραντόνα

Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και κλασικές στιγμές των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στις  22 Ιουνίου 1986, προημιτελική φάση του Mundial του Μεξικό και ο Ντιέγκο Μαραντόνα γράφει ιστορία με δύο θρυλικά γκολ. Το πρώτο έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του θεού», καθώς το έβαλε με το χέρι, κάτι που δεν είδε ο διαιτητής, ενώ στο δεύτερο, πήρε την μπάλα από το κέντρο και αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πλάσαρε τον Σίλτον, σημειώνοντας ίσως το ωραιότερο γκολ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Το ανεξιχνίαστο σκάνδαλο με τον Ρονάλντο

Στον τελικό του 1998, ο Ζιντάν οδηγούσε την Εθνική Γαλλίας στην πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της, απέναντι στη μαγική «σελεσάο» του σταρ Ρονάλντο. Το «φαινόμενο», όπως αποκαλούνταν, ήταν από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής και η εμφάνισή του στον τελικό ξεσήκωσε αντιδράσεις και θεωρίες. Ο ίδιος είχε θλιβερή εμφάνιση, καθώς περπατούσε στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να ξέρει προς τα που. Λέγεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πάντως πηγές,  πως ο Ρονάλντο είχε υποστεί κρίση επιληψίας λίγες ώρες πριν τον αγώνα, αλλά αποφασίστηκε να παίξει, λόγω πίεσης των χορηγών (NIKE). Άλλες θεωρίες συνομωσίας, υποστηρίζουν ότι η Βραζιλία «πούλησε» το παιχνίδι για 23 εκατ. δολάρια και με την υπόσχεση να αναλάβουν τη διεξαγωγή της διοργάνωσης μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η κουτουλιά του Ζιντάν

Ακόμα μια χαρακτηριστική εικόνα από τα Παγκόσμια Κύπελλα, είναι το αντίο του σπουδαίου Γάλλου Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος στον τελευταίο αγώνα της πλούσιας καριέρας του, στον τελικό της Γαλλίας με την Ιταλία το 2006, έριξε μια κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι και αποβλήθηκε. Ο «Ζιζού» ισχυρίστηκε πως ο Ματεράτσι εκφράστηκε χυδαία για την αδερφή του, κάτι που τον οδήγησε στο να τον χτυπήσει με το κεφάλι και να αποχωρήσει με σκυμμένο το κεφάλι, δίπλα από το τρόπαιο που τελικά κατέκτησε η Ιταλία. Μάλιστα, υπάρχει άγαλμα που αποτυπώνει τη στιγμή και βρίσκεται σε κεντρική πλατεία του Παρισιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share