Πρόγραμμα «Πολιτιστικές διαδρομές» Δήμου Αμαρουσίου: Περιήγηση στα Μουσεία το Σάββατο12 Νοεμβρίου 2022

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Αμαρουσίου, μία πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, που υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ).

Μετά την αξιοσημείωτη συμμετοχή και ανταπόκριση που είχε η πρώτη περιήγηση στα τρία σημαντικά Μουσεία του Αμαρουσίου, από τους πολίτες, θα επαναληφθεί η ίδια διαδρομή το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 9.45 π.μ. Η περιήγηση πραγματοποιείται σε συνεργασία, με την αρμόδια για τα Μουσεία Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα μουσείο που προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση και αφύπνιση των πολιτών. Η συλλογή του περιλαμβάνει πτηνά, θηλαστικά, έντομα, οστρακόδερμα, αμφίβια, ερπετά και άλλα είδη, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε κανένα αντίστοιχο ελληνικό Μουσείο. Η συλλογή των αρπακτικών αποτελεί την πλουσιότερη της χώρας. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται είδη τρωτά και υπό εξαφάνιση, που η πραγματική τους αξία είναι ανεκτίμητη.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο Σπαθάρειο Μουσείο, ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, με μία εξαιρετικά πλούσια συλλογή από φιγούρες και ζωγραφικά έργα του Σωτήρη και του Ευγένιου Σπαθάρη, καθώς επίσης συλλογές από το παγκόσμιο θέατρο σκιών.  Το Σπαθάρειο διατηρεί ζωντανό το λαϊκό θέατρο και υποδέχεται καθημερινά μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη.  Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το ετήσιο Φεστιβάλ που διοργανώνει, όπου συμμετέχουν με παραστάσεις τους, καραγκιοζοπαίχτες από όλη τη χώρα.

Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτίθενται πάνω από 1500 εκθέματα λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος,  που προέρχονται κυρίως, από δωρεές δημοτών. Αποτελεί σπουδαίο θεματοφύλακα της Μαρουσιώτικης  παράδοσης και  φυσιογνωμίας της πόλης. Αξιοσημείωτη είναι η συλλογή τεκμηρίων που συνδέονται με τον Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη και τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το Δημοτικό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασ. Όλγας 12, Μαρούσι) στις 9:45 π.μ. Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά των συμμετεχόντων, με αναχώρηση από το Δημοτικό Γυμναστήριο και επιστροφή στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο.

Η συμμετοχή στην Πολιτιστική Διαδρομή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ)
κα Ρούλα Ρέππου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
τηλ. 2108056314, εσωτ.219
e-mail:  keda@maroussi.gr

 

Share