Τι γιορτάζουμε σήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι δεσποτική εορτή και μία από τις μεγαλύτερες της χριστιανοσύνης. Σήμερα γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη ο Χριστός ανέβηκε σε ένα βουνό, πιθανότατα στο Θαβώρ της Γαλιλαίας μαζί με τους μαθητές Του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Οι τρεις μαθητές όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και τους πήρε ο ύπνος.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι.Ο Χριστός δεν ήταν μόνος αλλά μαζί του συνομιλούσαν δύο άντρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι δύο προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Αρχικά και μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα. Η Αγία Ελένη όμως έχτισε τον Ναό της Μεταμορφώσεων στο όρος Θαβώρ και από τότε, από την ημέρα των εγκαινίων του ναού επικράτησε ο εορτασμός να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επιτρέπεται το ψάρι και διακόπτεται η αυστηρή νηστεία εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.

Share