Πώς να προστατεύσετε τους τετράποδους φίλους σας το καλοκαίρι

Αν η ζέστη ταλαιπωρεί εμάς, φανταστείτε πώς θα νιώθουν τα γατάκια και τα σκυλάκια γύρω μας. Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε, για να τους προσφέρετε όσα χρειάζονται τώρα το καλοκαίρι; Το Σωματείο Φιλόζωων Αμαρουσίου (ΣωΦιΑ) έχει να μας δώσει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές:

  • Προστασία από τα παράσιτα: Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τα παράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους, σκνίπες) μακριά από το σκύλο σας, καθώς μπορεί να του μεταδώσουν πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως ερλιχίωση ή καλαζάρ. Μην ξεχνάτε ποτέ το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο και τη μηνιαία ανανέωση της αμπούλας κατά των εξωτερικών παράσιτων.
  • Παγάκια: Στις πολύ έντονες ζέστες τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι ενδέχεται να πάθουν θερμοπληξία, η οποία στα ζώα μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία. Μερικά παγάκια στο μπολάκι με το νερό θα διασφαλίσουν τη δροσερή θερμοκρασία του, αλλά ένα ακόμα τρικ είναι πολύ χρήσιμο. Αφήστε μερικά παγάκια στο πάτωμα. Οι σκύλοι θα τα μυρίσουν με τη μουσούδα τους, ενώ οι γάτες θα τα ακουμπήσουν με τα πατουσάκια τους για να παίξουν. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πέσει η θερμοκρασία του σώματός τους, αφού αυτά τα σημεία τη ρυθμίζουν στο σώμα των τετράποδων.
  • Αυτοκίνητο: Ποτέ μην αφήνετε το ζωάκι σας μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα. Ακόμα και λίγα λεπτά μπορεί να είναι καθοριστικά, αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο αυτοκίνητο είναι πολύ υψηλές και τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι δεν μπορούν να τις αντέξουν.
  • Αδέσποτα: Ας μην ξεχνάμε και τα αδέσποτα της περιοχής μας που διψάνε μέσα στη ζέστη. Αφήστε ένα μπολάκι με νερό έξω από την πόρτα σας, για να μπορεί να πιεί κάποιος περαστικός σκύλος ή γάτα. Δεν κοστίζει τίποτα, όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά!