Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη σε ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ζώων

Στην ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ζώων, η οποία έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, παρενέβη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τονίζοντας την ανάγκη για παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων, την εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και την ενίσχυση του προσωπικού στους Δήμους.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ενεργός στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι έχουν οργανώσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της διαχείρισης και προστασίας τους πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης «Η ευζωία και προστασία των ζώων συντροφιάς, η εμπρόθεσμη σήμανση, η καταγραφή, η δήλωση απώλειας από τους ιδιοκτήτες τους, η μέριμνα για τον ασφαλή περίπατο σε κοινόχρηστους  χώρους, η εκτροφή, η αναπαραγωγή και η πώληση ζώων συντροφιάς παρακολουθούνται πλέον και ελέγχονται σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της κρατικής διοίκησης».

Ωστόσο, σημείωσε πως εξακολουθούν και υπάρχουν φαινόμενα που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας, όπως η εγκατάλειψη και η κακοποίηση των ζώων, και τα οποία πρέπει να εκλείψουν, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης και φροντίδας σε όλους τους Δήμους και περιοχές της χώρας, με παράλληλη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και επαρκή αστυνόμευση.

Επειδή πολύ σημαντική είναι και η συνδρομή των τοπικών φιλοζωικών σωματείων για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, υπογράφονται  Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ του Δήμων και των ενδιαφερομένων φιλοζωικών σωματείων αλλά και με ιδιωτικές δομές ή κτηνιάτρους προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη κτηνιατρική φροντίδα.

Πολλοί δήμοι έχουν δημιουργήσει υποδομές για την εξυπηρέτηση των ζώων και τη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας σε πάρκα και πλατείες ενώ έχουν επίσης τοποθετήσει αυτόματες ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα, σε διάφορα κοινόχρηστα σημεία. Παράλληλα, οι εντολές στους εργαζόμενους, που εργάζονται σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους είναι σαφείς να παρακολουθούν και να φροντίζουν για την άμεση παροχή νερού στα αδέσποτα ζώα που εντοπίζονται να κυκλοφορούν και ταυτόχρονα να συνεργάζονται για τον έλεγχο, τη ταυτοποίηση και τη φροντίδα τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες και δομές των Δήμων, την Ελληνική Αστυνομία και κάθε αρμόδιο φορέα.

Την ομιλία του έκλεισε ο κύριος Πατούλης τονίζοντας ότι «Μπορούμε μέσα από τη συνεργασία της Πολιτείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης και των φιλοζωικών οργανώσεων να κατακτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο φροντίδας και προστασίας των ζώων στη χώρα μας, που θα είναι ταυτόχρονα ένα καλύτερο επίπεδο παιδείας και πολιτισμού».