Επαμεινώνδας Αλεξ. Γαρδέλης: Πρόκληση για έναν υποψήφιο το πώς θα καταφέρει να φέρει κοντά ανθρώπους απο διαφορετικές παρατάξεις

Το Μαρούσι είναι η πόλη του την οποία και υπηρετεί για 22 ολόκληρα χρόνια από διάφορες θέσεις της αυτοδιοίκησης. Φέτος διεκδικεί τον Δήμο Αμαρουσίου και όραμά του όπως δήλωσε στο maroussi-news, είναι να κινητοποιήσει όλους τους πολίτες σε μία συμμετοχική προσπάθεια όπου ο καθένας θα έχει ρόλο, θα αισθάνεται χρήσιμος και όχι αποστασιοποιημένος από την καθημερινότητα.

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Αμαρουσίου;

Την απόφαση μου για να συμμετέχω, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου την είχα ανακοινώσει πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και στην δημοτική μας ομάδα αλλά και στην Μαρουσιώτικη κοινωνία με την προϋπόθεση ότι νυν Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης θα αποχωρούσε θέτοντας υποψηφιότητα ή για τον δήμο της Αθήνας ή για Περιφερειάρχης. Η απόφαση μου συνεπώς ήταν ειλημμένη. Στα 22 χρόνια της αυτοδιοικητικής μου πορείας ως σύμβουλος αντιπολίτευσης, συμπολίτευσης αλλά και σε θέσεις ευθύνης τίμησα την ετυμηγορία των συμπολιτών μου, γιατί το Μαρούσι είναι η πόλη μου, είναι η περπατισιά μου, είναι οι άνθρωποί της. Αποτελεί πρόκληση για έναν υποψήφιο το πώς θα καταφέρει να φέρει κοντά ανθρώπους απο διαφορετικές παρατάξεις, να συθέσει απόψεις και προτάσεις προς όφελος των πολιτών.

Το γεγονός πως προέρχεστε από μια αυτοδιοικητική οικογένεια έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας να διεκδικήσετε τον Δήμο;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου η καθημερινότητα των πολιτών ήταν στο επίκεντρο των ακουσμάτων στο σπίτι μας. Σαφέστατα λοιπόν έχω επηρεασθεί από τη πορεία του πατέρα μου. Θα ήθελα όμως να σταθώ στο γεγονός ότι η προτροπή του στο να υπηρετούμε τον πολίτη, να είμαστε χαμηλών τόνων και να σεβόμαστε την πόλη μας ήταν τα κυρίαρχα ερίσματα για μένα για την ενασχόληση μου με τα κοινά.

Έχετε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρότινος ήσασταν αντιδήμαρχος. Πόσο σημαντικό είναι για τον αυριανό Δήμαρχο να είναι γνώστης της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα ανοικτό πανεπιστήμιο για όσους πραγματικά θέλουν να το παρακολουθήσουν. Στην αυτοδιοικητική μου πορεία θεωρώ ότι γνώση που απέκτησα με την συνεχή μου ενασχόληση είναι η παρακαταθήκη μου για την υποψήφιοτητά μου.

Τι ανάγκες έχει αυτή τη στιγμή το Μαρούσι; Ποια προβλήματα χρήζουν άμεσης επίλυσης;

Στην πόλη μας τα τελευταία δώδεκα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομών. Προτεραιότητα είναι πρώτα θα θωρακίσουμε το Μαρούσι με την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, (ήδη όλες οι μελέτες είναι έτοιμες και έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια για την χρηματοδότησή τους). Στο πρόγραμμα μας έχουμε δεσμευτεί να τροποποιήσουμε το σχέδιο πόλης χαρακτηρίζοντας τους χώρους των ΧΕΥ (χώροι εγκατάστασεις υποστήριξης για την κατασκευή της Αττικής οδού), ως χώρων κοινόχρηστων και κοινοφελών. Η άμεση αγορά λεωφορείων για την δημοτική μας συγκοινωνία και τα συχνότερα δρομολόγια για την αποτροπή της κυκλοφορίας αυτοκινήτων είναι στις προτεραιοτητές μας. Η εκπόνηση ενός νέου Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου που θα καθορίσει και θα προσδιορίσει για το τι πόλη θέλουμε όχι μόνο σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια διασφαλίζοντας την βιοσιμότητα της.

Ποιο είναι το όραμά σας για τη περιοχή; Τι νέο θα δούμε από εσάς στον Δήμο Αμαρουσίου;

Οραμά μας είναι να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες σε μία συμμετοχική προσπάθεια όπου ο καθένας θα έχει ρόλο, θα αισθάνεται χρήσιμος και όχι αποστασιοποιημένος από την καθημερινότητα μας. Η πόλη μας χρειάζεται περισσότερους ελεύθερους χώρους τους οποίους ήδη έχουμε εντοπίσει και σχεδιάζουμε να τους αποκτήσουμε.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το δυνατό σας στοιχείο έναντι των άλλων υποψηφίων.  

Θα έλεγε κανείς ότι τα δυνατά μου σημεία έναντι των αντιπάλων μου, είναι η αγάπη μου για το Μαρούσι, η αντίληψη που έχουν οι συμπολίτες μου για  την απλότητα του χαρακτήρα μου, την ανιδιοτέλειά και μαχητικότητα μου, κυρίως δε τη γνώση μου.

Το Πρόγραμμα του Συνδυασμού μας, «ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ», είναι βασισμένο στα πραγματικά προβλήματα του Δήμου Αμαρουσίου και στοχεύει στην δημιουργία μιας πόλης που θα αποτελεί πρότυπο.

ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙ, να είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ

Βάζουμε στην πρώτη θέση τον δημότη γι αυτό:

– Προτείνουμε την διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού ανά πολεοδομική ενότητα του Δήμου Αμαρουσίου, ώστε να καθοριστούν οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα πεζοδρόμια, για μια πόλη βιώσιμη.

– Προχωράμε στην απόκτηση του Κτιρίου της Κεραμικής επί της Λ. Κηφισίας, ενός χώρου που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα από το 1959, όταν ξεκίνησε η πρώτη Έκθεση Κεραμικής επί Δημαρχίας Αλέξανδρου Γαρδέλη.

– Αξιοποιούμε τους πόρους του Πράσινου Ταμείου ώστε τα Χ.Ε.Υ. (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης) να γίνουν Κοινόχρηστα και Κοινωφελή και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πράσινου και των Κοινωνικών Δομών.

– Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υπεραυξημένης κυκλοφορίας και κατ΄επέκταση της υπέρμετρης ρύπανσης. Αξιοποιούμε τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης και προμηθευόμαστε νέας τεχνολογίας λεωφορεία που θα ενισχύσουν την δημοτική συγκοινωνία με πυκνότερα και ακόμη πιο λειτουργικά δρομολόγια.

– Καθιερώνουμε την Κυριακή Χωρίς Αυτοκίνητα μία φορά το μήνα.

ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙ, να είναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Θεωρούμε επιβεβλημένο να δώσουμε πνοή στην τοπική οικονομία, γι αυτό:

– Αξιοποιούμε τη δυναμική των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups)
– Αναδεικνύουμε τους παραδοσιακούς μικροτεχνίτες που δημιουργούν αυθεντικά προϊόντα και μπορούν να απευθυνθούν στους επισκέπτες της πόλης μας.

– Ιδρύουμε αυτοτελές γραφείο ευρέσεως εργασίας στο Δήμο μας, που θα καταγράφει και θα συνδέει αφενός τους δημότες και τους κατοίκους που διεκδικούν μία θέση εργασίας, αφετέρου τις επιχειρήσεις που προσφέρουν απασχόληση εντός της πόλης μας.

– Συνδέουμε τις νέες τεχνολογίες με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.
– Σχεδιάζουμε τις αναγκαίες υποδομές που θα κάνουν το Μαρούσι ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα υποδέχεται σπουδαστές από όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙ, να είναι ΔΙΚΑΙΟ

Δε δεχόμαστε να μείνει καμία γειτονιά και κανένας πολίτης σε δεύτερη μοίρα, γι αυτό:

-Δημιουργούμε χώρο που θα προσφέρει μόνιμη στέγη στα άτομα με νοητική στέρηση.

– Εξασφαλίζουμε χώρο για τη φιλοξενία αστέγων.

– Επιδιώκουμε την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της Ζ.Ο.Ε. (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) Σισμανογλείου και των περιοχών Ελληνική Παιδεία και Δηλαβέρη

– Δεσμευόμαστε για την εκτέλεση και αποπεράτωση των έργων που έχουν προγραμματιστεί και εγκριθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

– Σχεδιάζουμε μία σειρά από παρεμβάσεις ώστε να αναπτυχθούν δίκαια όλες οι Πολεοδομικές Ενότητες του Δήμου Αμαρουσίου και ειδικότερα:

  • Απόκτηση του οικοπέδου στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και 28ης Οκτωβρίου (πρώην οικόπεδο Καρούζου), στην Π.Ε. 1 Κέντρο
  • Απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Ηρώδου Αττικού, στην Π.Ε. 2 Άγιος Νικόλαος
  • Τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου και χαρακτηρισμός του Χ.Ε.Υ. επί της οδού Κύμης ως κοινόχρηστου και κοινωφελούς, καθώς και υλοποίηση της κατασκευής παράδρομου της Αττικής Οδού ως δρόμου που εξυπηρετεί μόνο την τοπική κοινωνία, στην Π.Ε. 4 Ψαλίδι
  • Αντικατάσταση και ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και δημιουργία νέων παιδικών χαρών καθώς και δέσμευση του ακινήτου στην οδό Νεαπόλεως με τροποποίηση σχεδίου του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, στην Π.Ε. 5 Νέα Φιλοθέη
  • Υλοποίηση της πράξης εφαρμογής του Αγίου Θωμά (διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και βασικών υποδομών όπως αποχετευτικό και όμβρια), στην Π.Ε. 6 Άγιος Θωμάς
  • Δέσμευση για την τοποθέτηση ανελκυστήρων στις εργατικές πολυκατοικίες,  ανάπλαση της παιδικής χαράς και αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων, στην Π.Ε. 7 Εργατικές Κατοικίες

ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙ, να είναι ΑΣΦΑΛΕΣ

Απαιτούμε να είναι ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, γι αυτό:

– Διεκδικούμε από την Ελληνική Αστυνομία την τοπική αστυνόμευση της Πόλης μας με περιπολίες στο κέντρο και σε κάθε συνοικία.

– Επιδιώκουμε την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

– Σχεδιάζουμε να απευθυνθούμε στις τοπικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας (security) και να ζητήσουμε την επέκταση των περιπολιών σε προκαθορισμένες περιοχές προς ενίσχυση του έργου της τοπικής αστυνομίας.

– Δεσμευόμαστε για την φωταγώγηση δρόμων και πάρκων με λαμπτήρες LED αυξημένης φωτεινότητας και μειωμένης κατανάλωσης.

ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙ, να είναι ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ

Επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το περιβάλλον, τους χώρους και τους δρόμους της πόλης μας, γι αυτό:

-Ενισχύουμε τον στόλο της καθαριότητας με νέα απορριμματοφόρα ταυτόχρονης αποκομιδής και πλυσίματος κάδων, προστατεύοντας έτσι την υγεία των πολιτών και μειώνοντας παράλληλα το κόστος και τη φθορά αυτοκινήτων και κάδων.

-Στηρίζουμε την Ανακύκλωση, μέσα από σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν:

  • Την εμπέδωση των προγραμμάτων Ανακύκλωσης από όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμόρφωσης, με επιστημονικές παρουσιάσεις, ομιλίες και ενημερωτικά φυλλάδια
  • Την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά της Πόλης μας, με σύνθημα «πληρώνω μόνο για όσο πετάω»
  • Την οικονομοτεχνική μελέτη που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ανταποδοτικά οφέλη και κίνητρα στους συνεπείς συμπολίτες μας
  • Την συνεργασία με όμορους Δήμους για τη δημιουργία πράσινων σημείων για την ορθολογικότερη διαχείριση της Ανακύκλωσης.

ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙ, να είναι ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στοχεύουμε σε ένα συμμετοχικό Μαρούσι, γι αυτό:

– Ενισχύουμε το κίνημα του Εθελοντισμού, για να βοηθούν οι δημότες στην ιεράρχηση των προβλημάτων και να συμβάλλουν με νέες ιδέες στην καλύτερη αντιμετώπισή τους.

– Δημιουργούμε Δημοτικό Συμβούλιο Εθελοντών ηλικίας μέχρι 20 χρονών, που θα επιτρέπει στους νέους την αυτο-οργάνωση και την υλοποίηση των δικών τους αποφάσεων.