Ο καιρός στο Μαρούσι αυτή τη βδομάδα: Αλκυονίδες μέρες!

Αίθριος αναμένεται ο καιρός  αυτή την εβδομάδα στο Μαρούσι, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 6 έως και 17 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος όλη την εβδομάδα, με πολύ ασθενείς ανέμους, ενώ αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.

Αν και δεν υπάρχει ακριβώς…επίσημη τοποθέτηση για τις Αλκυονίδες μέρες, μπορούμε να πούμε ότι η εβδομάδα που έρχεται ταιριάζει στην περιγραφή, μιας και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για τα δεδομένα της εποχής επίπεδα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ως Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Από καθαρά μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας, εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του Χειμώνα παρατηρείται βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Share