Μαρούσι: Μια περιοχή της Αθήνας με αδιάκοπη ιστορία

Ένα ενδιαφέρον podcast για το Μαρούσι και την ιστορία του φιλοξενεί η lifo.gr. Συγκεκριμένα η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη για την συναρπαστική ιστορία της περιοχής του Αμαρουσίου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Από πού προκύπτει το όνομα Μαρούσι; Τι γνωρίζουμε για τον αρχαίο δήμο που υπήρχε στη θέση του; Τι συμβαίνει στο Μεσαίωνα; Τι γράφουν για την περιοχή οι περιηγητές; Ποιοι είναι οι κάτοικοί του; Πώς ζούσαν και τι εμπορεύονταν; Πότε αρχίζει η παραγωγή κεραμικών; Τι σχέση είχε με τον αθλητισμό πριν από το Ολυμπιακό Στάδιο; Τι βλέπει κανείς σήμερα στο Μαρούσι που να αντιπροσωπεύει τη διαχρονική ζωή του;

Ο Γιώργος Πάλλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική γλυπτική, την επιγραφική και την τοπογραφία των μεσαιωνικών χρόνων και της οθωμανικής περιόδου, με έμφαση στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και ενεργό μέλος άλλων επιστημονικών σωματείων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αμαρυσία το βιβλίο του, «Η Κηφισιά στα Χρόνια της Επανάστασης: Τα Πριν, Τα Γεγονότα, Τα Μετά». Το ενδιαφέρον του για την περιοχή του Αμαρουσίου οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γηγενής Μαρουσιώτης και οικογένειά του ζει εκεί από τη δεκαετία του 1830.

Για να ακούσετε το podcast πατήστε εδώ.

 

Πηγή: lifo.gr

Share