Κατασκευές σπιτιών: Οι 5 πρακτικότερες συμβουλές που ακούσατε ποτέ!

Οι ειδικοί στις κατασκευές σπιτιών προειδοποιούν: Το να φτιάξετε το δικό σας σπίτι είναι σίγουρα ένα όνειρο ζωής που θα σας αποζημιώσει για όλη την περιπέτεια. Όμως, πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα, το οποίο πολλές φορές κατά τη διάρκειά του θα σας κάνει να απελπιστείτε, να νιώσετε ότι όλα πάνε στραβά και πως δεν αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία. Ευτυχώς, οι ειδικοί στις κατασκευές σπιτιών έχουν να μας δώσουν και μερικές πολύτιμες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα και οι οποίες θα σας γλιτώσουν από πολλά από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Υπολογίστε 25% παραπάνω από το αρχικό budget

Αν είναι η πρώτη φορά που χτίζετε σπίτι, είναι λογικό να νομίζετε ότι μπορείτε να σχεδιάσετε τα πάντα και να τηρήσετε με ακρίβεια τον αρχικό προϋπολογισμό. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτό το σχέδιο σύντομα θα αποδειχτεί ανεπαρκές, όσο καλά και αν νομίζατε ότι είχατε υπολογίσει τα πάντα. Υπάρχουν δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στις προσφορές και κόστη, τα οποία ανακύπτουν αργότερα. Καλό είναι, λοιπόν, να υπολογίζετε 25% πάνω από αυτό που θεωρείτε ότι θα κοστίσει το σπίτι. Ίσως είναι τελικά λιγότερο, όμως καλύτερα να σας μείνει κάτι, παρά να αποκτήσετε ένα ημιτελές σπίτι που δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε.

Επιλέξτε τη σωστή κατασκευαστική εταιρεία

Ίσως νομίζετε ότι όλες οι εταιρείες είναι πάνω κάτω το ίδιο, αφού όλες οι διαδικασίες είναι λίγο πολύ αυτοματοποιημένες. Υπάρχει λόγος, όμως, που κάποιες εταιρείες έχουν καθιερωθεί στην αγορά. Μην κοιτάτε μόνο το αισθητικό κομμάτι των προηγούμενων έργων που έχει κάνει. Ρωτήστε για το ποσοστό έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, την ασφάλισή της για πιθανούς κινδύνους και την άδεια λειτουργία της.

Μιλήστε με δικηγόρο

Πάρτε το χρόνο σας, για να υπογράψετε ένα συμβόλαιο που θα ρυθμίζει με λεπτομέρεια τα πάντα. Το χρονοδιάγραμμα, τις νομικές συνέπειες σε περίπτωση καθυστέρησης και το ποια θεωρούνται πραγματικά ελαττώματα του έργου που σας δίνουν το δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης. Ένας δικηγόρος που θα συντάξει το συμβόλαιο είναι απαραίτητος, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Ψάξτε τις δυνατότητες χρηματοδότησης

Εφόσον ενδιαφέρεστε για ένα σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον, σας προτείνουμε να ψάξετε τα προγράμματα που τρέχουν ανά κάποια χρονικά διαστήματα και επιδοτούν σε μεγάλο ποσοστό τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Επίσης, καλό είναι να αναζητήσετε τα χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όταν πρόκειται για την πρώτη κατοικία.

Επικοινωνήστε συχνά

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού, καλό είναι να επικοινωνείτε τακτικά με την κατασκευαστική εταιρεία. Το να μην έχετε νέα τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα βαίνουν καλώς. Καλώς ή κακώς, τα συνεργεία στην Ελλάδα θέλουν πολύ κυνήγι και εσείς πρέπει να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες, ώστε να μπορείτε να διορθώσετε πιθανά προβλήματα  εγκαίρως.

Share