Θέατρο Διθύραμβος: Το μοναδικό θέατρο στα βόρεια προάστια βρίσκεται στο Μαρούσι

Το μοναδικό θέατρο στα βόρεια προάστια ονομάζεται Διθύραμβος και βρίσκεται στο Μαρούσι. Ιδρύθηκε το 1989 από τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες Μιχάλη Ζωγραφίδη και Έφη Νιχωρίτη. Το maroussi – news.gr επικοινώνησε με την Μαρουσιώτισσα Έφη Νιχωρίτη προκειμένου να σας ενημερώσει για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στη θεατρική σκηνή του Αμαρουσίου. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν η καλλιτεχνική δράση του θεάτρου Διθύραμβος από το 1989 έως και σήμερα είναι συνεχής, με στόχο το θέατρο ρεπερτορίου αλλά και την έρευνα και την παρουσίαση όλων των ειδών του θεάτρου, από την κωμωδία και το μιούζικαλ ως το δράμα και το ποιητικό θέατρο.

Στα 30 χρόνια της δραστηριότητάς του θεάτρου, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από  90 παραγωγές θεατρικών έργων, κλασσικών και σύγχρονων, Ελλήνων και ξένων δραματουργών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Λόρκα, Καμύ, Μουρσελάς, Γκολντόνι, Μολιέρος, Μποστ, Ντάριο Φο, Χουρμούζης, Τσέχωφ αλλά και Βλαχογιάννη, Ντουράνγκ, Γκαβράν και Λειβαδίτης, είναι κάποιοι από τους συγγραφείς, έργα των οποίων, έχουν παρουσιαστεί από το Θέατρο Διθύραμβος όλο αυτό το διάστημα.

“Κάθε παράσταση και κάθε συνεργασία, είναι το ίδιο σημαντική και πολύτιμη. Είναι η περιουσία μας, είναι κομμάτι της ιστορίας μας αλλά και της ίδιας της ζωής μας” δηλώνει στο maroussi – news.gr η Έφη Νιχωρίτη.

Το 1997 μάλιστα η Έφη Νιχωρίτη ίδρυσε επίσης τη χειμερινή θεατρική στέγη, την Εστία Τέχνης Διθύραμβος. Πρόκειται για έναν ζεστό «χειροποίητο» χώρο στο Μαρούσι, ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα, δημιουργώντας έτσι έναν πολιτιστικό πυρήνα στην περιφέρεια.  Εκτός των θεατρικών παραστάσεων, η Εστία Τέχνης Διθύραμβος, διοργανώνει μαθήματα θεάτρου με το θεατρικό της εργαστήρι, καθώς επίσης και μουσικές, ποιητικές βραδιές, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων. “Το θέατρό μας είναι πάντοτε ανοιχτό και φιλόξενο σε πολλές και διαφορετικές θεατρικές ομάδες” δήλωσε μεταξύ άλλων η Έφη Νιχωρίτη.

Το Εργαστήρι του θεάτρου Διθύραμβος

Υπάρχει επίσης το εργαστήρι του θεάτρου Διθύραμβος το οποίο μετράει ήδη επτά χρόνια λειτουργίας και πάνω από δέκα θεατρικές παραγωγές.

“Όποιος ενδιαφέρεται, έρχεται σε επαφή μαζί μας και μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα χωρίς κανέναν περιορισμό. Κάθε χρόνο, έχουμε καινούρια μέλη, για αυτό το λόγο, λειτουργούν ήδη τρία τμήματα” δήλωσε η Έφη και πρόσθεσε ” Τα μαθήματα του εργαστηρίου, ξεκινούν τον Οκτώβρη, και περιλαμβάνουν ασκήσεις ορθοφωνίας, αυτοσχεδιασμούς, θεατρικό παιχνίδι και υποκριτική. Στο τέλος κάθε περιόδου, καταλήγουν σε μια παράσταση ανά τμήμα, ανοιχτή στο κοινό. Διαφορετικοί άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου, με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες ενώνονται σε μια κοινή πορεία, για έναν κοινό στόχο. Σώματα, φωνές, ένα κείμενο, μια θεατρική σκηνή  και ένας συντονιστής, φτάνουν για να γίνουν μικρά θαύματα. Για να στέκεται το «όλον» απέναντι στο «μέρος» και το «μαζί» απέναντι στο «εγώ»”.

Λίγα λόγια για την Έφη Νιχωρίτη

Η Έφη Νιχωρίτη που μεγάλωσε στο Μαρούσι είναι πτυχιούχος της δραματικής σχολής θεάτρου και κινηματογράφου της Ευγενίας Χατζίκου.

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 70 θεατρικές παραγωγές, κλασσικές και σύγχρονες, με στόχο την παρουσίαση όλων των ειδών του θεάτρου, Ελλήνων και ξένων δραματουργών….από τον Ίψεν τον Μολιέρο και τον Γκολντόνι, μέχρι τον Χουρμούζη τον Μουρσελά και τον Μποστ και από τον Λόρκα και τον Ντάριο Φο, μέχρι τον Στρίντμπεργκ τον Καμύ και τον Ντουράνγκ, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τους κεντρικούς γυναικείους ρόλους και σκηνοθετώντας παράλληλα αρκετές από αυτές τις παραστάσεις.

Η Έφη έχει επίσης διδάξει θέατρο σε γυμνάσια και λύκεια και θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά σχολεία.

 Τι μας ετοιμάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα το Θέατρο Διθύραμβος;

Σύμφωνα με την Έφη Νιχωρίτη στα μέσα Φεβρουαρίου (15,16,17 και 18) μία ομάδα του εργαστηρίου θα παρουσιάσει το συγκλονιστικό κείμενο των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε: «Εγώ, η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλλω». Πρωταγωνιστεί η Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα που είναι φοιτήτρια του τμήματος Θεατρολογίας και ΑΜΕΑ και οι Μίκα Φιλοπούλου, Σάββας Πετρίδης, Καλυψώ Ζωγραφίδη και Αναστασία Βούλγαρη. Ετοιμάζονται κι άλλες παραστάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Θέατρο Διθύραμβος

Λητούς 6 Μαρούσι / τηλ. 2106106897 – κιν. 6977357799

Share