Αυθεντικό πιροσκί με σπιτική ζύμη!

Σπιτικά πιροσκί είναι ό,τι πρέπει για σνακ στη δουλειά, στο γραφείο και το σχολείο. Η παρακάτω συνταγή μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω κόπο ωστόσο αξίζει τον κόπο.

Υλικά για 30 με 35 μερίδες

    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και μια τσιμπιά ακόμα)
  1. 300 ml χλιαρό νερό
  2. 75 ml ηλιέλαιο
  3. 50 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
  4. 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή ένα κύβο 25γρ νωπή
  5. 1 καπάκι ούζο
  6. 8 γρ αλάτι
  7. 10 γρ ζάχαρη
  8. 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  9. Για την γέμιση
  10. 10 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα στα 3 (κάθε λουκάνικο σε 3 μέρη 30 τμχ) ή 30 -35 μικρά λουκάνικα κοκτειλ
  11. Μπόλικο καθαρό λάδι για τηγάνισμα

    Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό νερό, την μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί καλά η μαγιά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας λείος χειλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την μαγιά να ενεργοποιηθεί για 15′. Μόλις αφρίσει και φουσκώσει ελαφρώς τότε είναι έτοιμη.
  2. Στην συνέχεια και ενώ ανακατεύουμε με το σύρμα, προσθέτουμε στο προζύμι μας διαδοχικά το αυγό, το ούζο, το γάλα και το ηλιέλαιο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε εναλλάξ το νερό και το αλεύρι με το αλάτι που το κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα μας για να είναι αφράτο το ζυμάρι
  3. Αφήνουμε πλέον το σύρμα και ζυμώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε αν χρειασθεί ελάχιστο αλεύρι τόσο όσο να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Λαδώνουμε τα χέρια μας και το μπολ που φτιάξαμε το ζυμάρι και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με πετσέτα αφήνοντας την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 1/2 ώρα.
  4. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή, αφράτη και ελαστική. Λαδώνουμε τα χέρια μας και κόβουμε σε 30-32 μπαλίτσες των 30 γραμμαρίων περίπου. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα όση ώρα θα μείνουν μέχρι να τα γεμίσουμε όλα γιατί συνεχίζουν και φουσκώνουν.
  5. Ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι ή με την βοήθεια του πλάστη. Τοποθετούμε μέσα το λουκάνικο και κλείνουμε τις δύο άκρες. Ρολάρουμε για να σφραγίσει καλά η ζύμη και να μην μας ανοίξει κατά το τηγάνισμα.
  6. Αραδιάζουμε όλα τα έτοιμα πιροσκί και βάζουμε το λάδι μας σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Δεν θέλουμε ούτε πολύ δυνατή ένταση στη φωτιά μας γιατί θα καούν από έξω και μέσα η ζύμη θα είναι ωμή αλλά ούτε πολύ σιγανή φωτιά και βράσουν.
  7. Τοποθετούμε λίγα λίγα και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Στο τηγάνι θα φουσκώσουν ακόμα περισσότερο.
  8. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Share