Αμαρύσια: οι αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες του Αμαρουσίου

Το Μαρούσι έχει μια μακραίωνη ιστορία που ξεκινάει από το 3.000 π.Χ., όταν ο βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας ίδρυσε τους 12 περιφερειακούς δήμους της Αττικής, για να προστατεύσει την πόλη από τις επιδρομές των βαρβάρων. Οι κάτοικοι του αρχαίου Αμαρουσίου, που ονομαζόταν Αθμόνον, λάτρευαν την Αμαρυσία Αρτέμιδα, τη θεά του κυνηγιού, από την οποία πήρε το Μαρούσι το σύγχρονο όνομά του.

Η λατρεία της Αμαρυσίας Αρτέμιδος ξεκίνησε από την Αμάρυνθο της Ευβοίας, όπου διοργανωνόταν η γιορτή Αμαρύνθια ή Αμαρύσια λόγω του ονόματος της περιοχής. Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχαν επίσης και οι κάτοικοι της Ερέτριας και της Καρύστου.

Όταν η γιορτή μεταφέρθηκε στο Άθμονον, έλαμψε, αφού έγινε ο ένας από τους τέσσερις περιφερειακούς ολυμπιακούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. Αθλητές από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονταν, για να τιμήσουν τη θεά Άρτεμη. Οι αγώνες δεν περιελάμβαναν μόνο αθλητικές δοκιμασίες αλλά και πολύ χορό, διασκέδαση, μουσικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις και αγώνες οινοποσίας. Παράλληλα, γινόντουσαν θυσίες προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος.

Οι αγώνες τελούνταν στα νότια του Πέλικα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το ΟΑΚΑ. Οι άλλοι τρεις περιφερειακοί ολυμπιακοί αγώνες τελούνταν στους Δελφούς, την Κόρινθο και τη Νεμέα.