1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η HIV λοίμωξη όμως εξακολουθεί να μας απασχολεί και να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασθένειες παγκοσμίως, καθώς μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 35 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.Μπορεί οι θάνατοι από τη νόσο να έχουν μειωθεί στο πιο χαμηλό επίπεδο, καθώς λιγότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν πέρυσι από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS, ωστόσο περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με τον HIV. Συγκεκριμένα το 2017, 940.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV, παγκοσμίως. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπήρχαν 36,9 εκατ. άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV -ο υψηλότερος αριθμός από ποτέ- με 1,8 εκατ. άτομα να έχουν μολυνθεί στη διάρκεια του έτους.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανέρχεται σε 16.669. Από τα περιστατικά αυτά, 13.808 (82,84%) ήταν άνδρες, 2.820 (16,92%) ήταν γυναίκες, ενώ για 41 άτομα (0,24%), δεν δηλώθηκε φύλο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων οκτώ ετών κατά ηλικιακή ομάδα, φαίνεται ότι προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30-39 ετών, ενώ παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των νέων περιστατικών ηλικίας 40-49 και ≥ 50 ετών.

H επιδημία της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τα έτη 2011 και 2012, η οποία αφορούσε κυρίως άτομα που μολύνθηκαν μέσω ενέσιμης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Μείωση του ετήσιου αριθμού διαγνώσεων καταγράφεται από το 2013. Από το 2014 η πορεία της επιδημίας στους χρήστες αυτούς είναι πτωτική.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δράσεις ενημέρωσης για την 1η Δεκεμβρίου

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Aids είναι «Getting to Zero”  και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη των νοσημάτων, τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον πληθυσμό της χώρας, την εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών, οι οποίες προστατεύουν και βελτιώνουν το επίπεδο υγείας του.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προγραμματίσει δράσεις προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για το AIDS:

Πρόγραμμα δρόμου με κύριες ομάδες – στόχο τους νέους και τους ομοφυλόφιλους σε χώρους με δρώμενα μέσα στην πόλη

Από 15 Νοεμβρίου ως 15 Δεκεμβρίου σε:

Γκάζι
Πλατεία Καρύτση
Αγία Ειρήνη
Θησείο
Ψυρρή – Μοναστηράκι
Κεραμεικός
Πανόρμου
Περιστέρι
Μπουρνάζι
Γλυφάδα
Κορυδαλλός
Νέα Ερυθραία

και ώρες 20:00 έως 02:00
με ενημερωτικά φυλλάδια, δωρεάν προφυλακτικά και πάντα έτοιμους να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτησή σας
Share