Η ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Γνωρίζατε ότι το Μαρούσι μετράει 3.500 χρόνια ζωής; Στην αρχαιότητα, το αρχαίο Μαρούσι ονομαζόταν Άθμονον και είχε ιδρυθεί από τον βασιλιά Κέκροπα ως ένας από τους δώδεκα δήμους της Αττικής. Μάλιστα, το αρχαίο Άθμονον ήταν γνωστό για το λάδι και το κρασί του, ενώ φιλοξενούσε και τον έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν προς τιμήν της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, με το επίθετο να δηλώνει ότι η λατρεία της θεάς του κυνηγιού προερχόταν από την Αμάρυνθο της Εύβοιας.

Το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι η εκκλησία της Παναγίας Νερατζιώτισσας. Οι Αθμονείς θεωρούνταν από τους πιο φιλήσυχους λαούς της Αθηναϊκής Συμπολιτείας και για αυτό το χαρακτηριστικό τους τους επαινεί ο Αριστοφάνης στην «Ειρήνη».

Όταν η Αθήνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το Άθμονον λεηλατήθηκε, όμως στη συνέχεια ο αυτοκράτορας Αδριανός, που έκανε έργα υποδομής για όλη την Αθήνα, κατασκεύασε το υδραγωγείο, το οποίο περνούσε από το αρχαίο Μαρούσι. Στα βυζαντινά χρόνια, το Μαρούσι εξακολουθεί να κατοικείται, όπως φανερώνουν οι ανασκαφές στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, ενώ παράλληλα χτίζονται και πολλές εκκλησίες, όπως η Παναγιά η Νερατζιώτισσα, ο Άγιος Ιωάννης ο Πέλικας και οι Άγιοι Ασώματοι Ταξιάρχες.

Στην Τουρκοκρατία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Αμαρουσίου πολλοί Οθωμανοί ευγενείς λόγω του εύφορου εδάφους και του καλού κλίματος της περιοχής, ενώ στα Απομνημονεύματά του ο στρατηγός Μακρυγιάννης εξυμνεί τους Μαρουσιώτες για τη συμμετοχή τους στην απελευθέρωση της Αθήνας από το ζυγό των κατακτητών.

Όταν ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος και μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στην Αθήνα, η Αττική χωρίστηκε σε 7 δήμους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Δήμος Αμαρυσίων με 712 κατοίκους. Ο δήμος περιελάμβανε το παλιό Μαρούσι, το Χαλάνδρι, την Καλογρέζα, την Πεντέλη, το Γέρακα, τον Καρυτό, το Μπραχάμι και την Κηφισιά. Το 1840 ο Δήμος Αμαρυσίων συγχωνεύθηκε με το Δήμο Αθηναίων, όμως απέκτησε οριστικά την ανεξαρτησία του το 1925. Η πληθυσμιακή του αύξηση από τότε ήταν αλματώδης και πλέον ο δήμος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Αττικής με πληθυσμό 72.000 κατοίκους.

Σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία του Αμαρουσίου ήταν η έλευση το 1885 του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου από τον Πειραιά, η νίκη του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά φυσικά και η κατασκευή του ΟΑΚΑ το 1982 και η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Πηγές

Wikipedia

Δήμος Αμαρουσίου