Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η ανάληψη και διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύλλογο Πολυδρόσου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν αρκεί αυτή η κίνηση, για να μη δούμε ποτέ ξανά παρόμοιες εικόνες με αυτές της 26ης Ιουλίου 2018.
Ο Σύλλογος Κατοίκων Πολύδροσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό έχει ως σκοπό την διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του ως περιοχή κατοικίας και πνεύμονα πρασίνου. Ζητάει από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του Αμαρουσίου διεκδικώντας και προτείνοντας λύσεις.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, λοιπόν, ο Σύλλογος Πολυδρόσου εκφράζει την ανησυχία του για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, μιας και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό, αλλά απαιτείται η συνολική αντιμετώπιση της λεκάνης του Ποδονίφτη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις δύο φονικότερες πλημμύρες της Αττικής, το Νοέμβριο του 1961 και του 1977 με 43 και 37 νεκρούς αντίστοιχα, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο χειμώνα.
Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, έχει κάνει επανειλημμένες κινήσεις, ώστε να γίνει μια κεντρική σχεδίαση και να διευθετηθούν όλα τα ρέματα που συνιστούν τη λεκάνη του Ποδονίφτη από τη Φιλοθέη μέχρι τον Κηφισό. Έχει απευθυνθεί στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την περιφερειάρχη Αττικής, τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, τους δημάρχους Αμαρουσίου, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης της αντιπλημμυρικής θωράκισης των γειτονιών των δήμων, με πλήρη και ενιαία έργα δικτύων ομβρίων και την κατασκευή έργων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της υπερχείλισης των ρεμάτων σε αυτούς τους δήμους.
Συνεπώς, η πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το ρέμα Σαπφούς είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, από μόνη της όμως δεν μπορεί να αποτελέσει ικανοποιητική δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα και περιουσίες τον προσεχή χειμώνα…