Μεγάλο και σημαντικό το κοινωνικό έργο του Δήμου Αμαρουσίου

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε ένα σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, ΠΕΠ και ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο άσκησης μίας πολιτικής πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης με πυρήνα και άξονα τον Άνθρωπο.
  • Η κοινωνική πολιτική μας αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με πεδία και χώρους εφαρμογής τους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, το κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, πολυιατρείο, το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά, το θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας τις πρωτοβουλίες όπως Τη δημιουργία της 1ης Μονάδας στην Αττική, Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση “ΠΝΟΕΣ Αth” σε συνεργασία Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και φυσικά όλο εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας μας που αποτελεί και το ανώτερο επίπεδο αλληλεγγύης που είναι ο εθελοντισμός της κάθε Μαρουσιώτισσας και του κάθε Μαρουσιώτη.
  • Σκοπός μίας ευνομούμενης πολιτείας και ειδικά μίας Δημοτικής Αρχής που θέλει να θεωρείται επιτυχημένη δεν είναι μόνο να υποστηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και να προσπαθεί να τις βγάλει από την κατάσταση του αποκλεισμού, να τις εντάξει σε ένα ενεργό κοινωνικό σύνολο παραγωγής και ευημερίας. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε σε στρατηγικές που σκοπό έχουν, πρώτον να καταπολεμηθεί η βασική ρίζα του κακού δηλαδή η ανεργία και δεύτερον στη θεσμικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού με αρμοδιότητες και πόρους που θα της επιτρέπουν να ασκήσει όλο το εύρος μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής.
  • Αυτή η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι η φροντίδα των δημοτών μίας σύγχρονης πόλης αποτελεί βασική προτεραιότητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με ισότητα πρόσβασης σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Ο βασικός στόχος της στρατηγικής μας είναι η πόλη να αναβαθμιστεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης τέτοιων κοινωνικών προβλημάτων.
  • Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για τη διαδικασία αλλά για την αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών και ειδικά όταν μιλάμε για κοινωνικές υπηρεσίες όπως Παιδεία και Υγεία δεν χωρούν εκπτώσεις.
  • Είναι σπουδαία η πολιτική ευκαιρία καθώς τα επόμενα χρόνια θα είναι απαλλαγμένα από την απειλή εκλογικής αστάθειας για την πατρίδα μας, και άρα είναι η «στιγμή» να δοθεί στους Δήμους πραγματική εξουσία και η δυνατότητα να απορροφώνται οι πραγματικά αναλογούντες πόροι, προς όφελος των πολιτών.
  • Σε κάθε αγώνα μας, σε κάθε ενέργειά μας, πρέπει να έχουμε ως πυλώνα σκέψης πως η παρουσία όλων μας έχει νόημα και αξία όταν ο Πολίτης είναι ο κύριος αποδέκτης του συνόλου και των καλύτερων υπηρεσιών μας.
  • Επιδιώκουμε και στην επόμενη Δημοτική περίοδο να πρωταγωνιστήσουμε ως ένα απόλυτα «Κοινωνικό Μαρούσι» που θα οδηγήσει το σύνολο των πολιτών ακόμη πιο Ψηλά.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική συνδρομή των Υπηρεσιών και Υπαλλήλων του Δήμου στην υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων όπως και του ΟΚΟΙΠΑΔΑ στην καθημερινή επαφή του με την κοινωνία.

O Δήμος Αμαρουσίου είναι επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών / Δήμου Αμαρουσίου, με περιοχή εφαρμογής των δράσεων επισιτιστικής και βασικής υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, στον Βόρειο Τομέα Αττικής (Δήμοι: Αμαρουσίου, Μεταμορφώσεως, Φιλοθέης – Ψυχικού, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Πεντέλης και Παπάγου – Χολαργού).

Πρωταρχικό ρόλο στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας, έχει η παροχή υπηρεσιών και η κάλυψη υλικής βοήθειας όλων των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ), διενεργούνται συνεχώς δράσεις που αναβαθμίζουν τη ουσιαστική θέση που οφείλει να κατέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της ευημερίας.

Το  Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αμαρουσίου, χρηματοδοτήθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 από το Ευρωπαϊκό  Κοινωνικό Ταμείο στο Πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής και πιο συγκεκριμένα από τον Θεματικό Στόχο 9 «Προώθηση της Κοινωνικής ένταξης , καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων».

Το πρόγραμμα  Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ : Υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και Βασικών Υλικών Αγαθών (όπως είδη ατομικής υγιεινής, καθαριστικά, σχολικά είδη κ.λπ.), σε όσους έχουν ανάγκη, προάγει την κοινωνική συνοχή και ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωση με Συνοδευτικά Μέτρα και συνεισφέρει στην εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση του κινδύνου φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Πρόγραμμα της Εκδήλωσης:

  • Χαιρετισμός –Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Αντιπρόεδρος Ι.Τ.Α.
  • Χαιρετισμός – Λουκία Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεχρής, Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Αττικής
  • Χαιρετισμός – Ιωάννης Πασπάλας, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΤΕΒΑ
  • Χαιρετισμός – Πέτρος Κόνιαρης, Πρόεδρος Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α.)
  • Παρουσίαση Έργου Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. – Κωνσταντίνα Πράτσα, Δντρια του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α.
  • Παρουσίαση Δομής Κοινωνικού Παντοπωλείου — Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Δομής Κοινωνικού Παντοπωλείου
  • Παρουσίαση Δομής Κοινωνικού Φαρμακείου — Χρυσάνθη Τσαβδαρτζή, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Δομής Κοινωνικού Φαρμακείου
  • Παρουσίαση Δομής Κέντρου Κοινότητας – Σοφία Τσεφερίδη, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Κέντρου Κοινότητας
  • Υλοποίηση Προγράμματος ΤΕΒΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών/Δήμος Αμαρουσίου – Στέλλα Χατζηχρήστου,  Οικονομολόγος ΜΒΑ, Συντονίστρια της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Βορείου Τομέα

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ, Δημοτική Σύμβουλος και Δημοσιογράφος Κατερίνα Βουρλάκη.

Το παρών έδωσαν:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαίρη Γαλαζούλα, οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης Ρένα Χαλιώτη, Γιάννης Ιωαννίδης και οι Σταυρούλα Βάγγη, Ευτυχία Παρασύρη, Μαρία Συμεωνίδου.

 

 

 

 

Share