Πως μια βόλτα στο Μαρούσι ενέπνευσε τον Σταύρο Κουγιουμτζή να γράψει ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του

Ο κυπριακός ραδιοφωνικός σταθμός «Κανάλι 6», παρουσίασε ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του σπουδαίου καλλιτέχνη και στιχουργού Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος εμπνεύστηκε από μια βόλτα στο Μαρούσι για να γράψει το «Όλα καλά και όλα ωραία».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός, έκανε μια βόλτα στο Μαρούσι του 1974, το οποίο ήταν πολύ όμορφο και τελείως διαφορετικό από τη σημερινή του μορφή.

Αντί για κίνηση και πολυκατοικίες, υπήρχαν όμορφες μονοκατοικίες και ήσυχα δρομάκια με πεύκα και ευκαλύπτους. Αφού ο Σταύρος Κουγιουμτζής έφαγε σε ένα εστιατοριάκι στην πλατεία του Αμαρουσίου, γύρισε σπίτι με μια ιδιαίτερη έμπνευση και συγκινησιακή διάθεση για να γράψει.

Έτσι, πήρε μολύβι και χαρτί και έγραψε:

Όλα καλά κι όλα ωραία

χτες ήσουν μ’ άλλονε παρέα

και πού σοκάκι να τραγουδήσεις

δεν επιτρέπονται οι αναμνήσεις

Το τραγούδι έκανε γνωστό ο Γιώργος Νταλάρας όταν το πρωτοτραγούδησε το 1975. Ακόμα, οι στίχοι του τραγουδιού «και μια σημαία σ’ ένα μπαλκόνι, αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει», είναι εμπνευσμένοι από τις σημαίες στα μπαλκόνια τις Λευκωσίας οι οποίες κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών ταραχών (1963-1964) άλλαζαν συχνά χρώματα (πότε ελληνικές και πότε τουρκικές), κάτι που τον πλήγωνε.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα με την ιστορία και το τραγούδι:

Share