Σε τι τιμές κυμαίνεται η βασιλόπιτα στο Μαρούσι και ποια προτιμούν οι Μαρουσιώτες;

Τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι ετοιμάζονται αυτές τις μέρες πυρετωδώς για τη βασιλόπιτα και κάθε επιχείρηση προσπαθεί να δώσει το δικό της χαρακτηριστικό σε αυτό το γλυκό που λατρεύουμε όλοι γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένα τσουρέκι ή ένα κέικ, είναι ένα έθιμο που μας θυμίζει την ανυπομονησία μας, ειδικά όταν ήμασταν παιδιά, να σταθούμε τυχεροί και να μας πέσει το φλουρί.

Εμείς βγήκαμε μια βόλτα στο Μαρούσι, για να διαπιστώσουμε σε τι τιμές κυμαίνεται η φετινή βασιλόπιτα και αν οι Μαρουσιώτες τη βρίσκουν φθηνή ή ακριβή.

Οι τιμές έχουν διακυμάνσεις και υπάρχουν επιλογές για κάθε βαλάντιο. Τα μεγάλα και γνωστά ζαχαροπλαστεία έχουν αρκετά τσιμπημένες τιμές αλλά και πολλές επιλογές για κάθε γούστο. Στο ζαχαροπλαστείο Φύσις η βασιλόπιτα με μαχλέπι και καρύδι είναι στα 18,90€ το κιλό, ενώ σε αντίστοιχη τιμή (19€) πωλείται η βασιλόπιτα στον Κωνσταντινίδη. Στον Τερκενλή οι τιμές ξεκινούν από 14,40€ για το τσουρέκι και αγγίζουν τα 19€ μόνο για το γεμιστό κέικ. Μια πιο οικονομική επιλογή για βασιλόπιτα από επιχείρηση-αλυσίδα είναι το τσουρέκι του Βενέτη (9,95€ το μικρό και 13,95€ το μεγάλο) αλλά και το κέικ του (15,95€).

Ωστόσο, μια πολύ καλή επιλογή είναι και η βασιλόπιτα από τα τοπικά ζαχαροπλαστεία στο Μαρούσι που όλοι οι Μαρουσιώτες αγαπάμε και εμπιστευόμαστε και προσφέρουν βασιλόπιτες σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Στο Χωριάτικο οι τιμές ξεκινούν από 5,50€ για τις μικρές βασιλόπιτες και φτάνουν τα 12,50€. Στο Πανόραμα όλες οι βασιλόπιτες είναι πάνω από ένα κιλό και η τιμή τους είναι 14€ ανά κιλό, ενώ στο Νικολάτο οι τιμές ξεκινούν από 11,50€.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι παραδοσιακοί Μαρουσιώτες που έχουν μεγαλώσει από παιδιά στο Μαρούσι προτιμούν να στηρίζουν τα μικρά μαγαζιά, όχι μόνο επειδή είναι πιο φθηνά αλλά και γιατί αποτελούν μέρος της τοπικής αγοράς της πόλης μας. Οι πιο καινούριοι αλλά και όσοι βιάζονται να κάνουν αυτή την αγορά ή διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο θα εμπιστευθούν με κλειστά μάτια κάποια μεγάλη αλυσίδα. Σε όλους, όμως, οι τιμές που ξεπερνούν τα 15€ τους φαίνονται πολύ υψηλές για την εποχή, όμως είναι πρόθυμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν ξέρουν ότι την πρώτη μέρα του χρόνου θα απολαύσουν ένα ποιοτικό γλυκό που θα αξίζει γευστικά, ακόμα και αν δεν τους πέσει το φλουρί.

Φυσικά, δεν λείπουν και αυτοί που προτιμούν να φτιάχνουν μόνοι τους τη βασιλόπιτα. Είναι συνήθως οι παραδοσιακές νοικοκυρές που λατρεύουν να μοσχομυρίζει το σπίτι αρώματα που ξετρελαίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και νέες μαμάδες που θέλουν να απολαύσουν στο μέγιστο τις γιορτινές μέρες με το παιδάκι τους που βοηθάει και αυτό ως μικρός ή μικρή σεφ, ενώ μας έκανε εντύπωση ότι και νέες κοπέλες δείχνουν μια επιστροφή προς την παράδοση και θέλουν να βάζουν τη δική τους πινελιά σε μια χειροποίητη βασιλόπιτα που εκπλήσσει την οικογένεια και τους φίλους τους με τη ιδιαίτερη γεύση της.

Όσοι, βέβαια, εργάζονται αυτές τις μέρες -και είναι οι περισσότεροι- τρέχουν απλώς πανικόβλητοι και αγοράζουν έτοιμοι τη βασιλόπιτα, για να αφιερώσουν αυτό το χρόνο σε ήρεμες και ξεκούραστες στιγμές με την οικογένειά τους.