Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε το κρυολόγημα!

Διανύουμε μια περίοδο που ο καιρός έχει πολλές εναλλαγές, με αποτέλεσμα πολλοί να πέφτουν…θύματα γρίπης και κρυολογημάτων. Ξέρουμε πως δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από τη μύτη μας να τρέχει και το λαιμό να γαργαλάει, ενώ είναι προφανές ότι προκαλεί προβλήματα στη διάθεση και την παραγωγικότητά μας.

Αν δε θέλετε λοιπόν να τη βγάλετε αγκαλιά με τα χαρτομάντηλα, ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας σώσουν!

Αερίζετε τακτικά το σπίτι

Αν περνάτε πολλές ώρες μέσα σε ένα δωμάτιο, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνεται πυκνή και βαριά, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Ο φρέσκος αέρας ανανεώνει την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι και απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια των ιών. Γι’αυτό μη ξεχνάτε να αερίζετε κάθε μέρα και ας έχει κρύο!

Mη ντύνεστε βαριά

Πολλοί νομίζουν πως όσο πιο ζεστά ντυθούν, τόσο πιο δύσκολα θα κρυώσουν. Λάθος! Tο μυστικό είναι να προσαρμόζετε κάθε φορά το ντύσιμό σας με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω, με τις δραστηριότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, καθώς και με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινείστε πριν βγείτε έξω στο κρύο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγαίνετε έξω στο κρύο ιδρωμένοι. Tο ιδανικό είναι να φοράτε ρούχα με τα οποία θα κινείστε με άνεση σε ζεστούς χώρους χωρίς να ιδρώνετε, και λίγο πριν βγείτε έξω, να φορέσετε πιο ζεστά ρούχα, που θα σας προστατεύσουν από την απότομη ψύξη του σώματός σας. Οι συχνές εναλλαγές της θερμοκρασίας ευνοούν το κρυολόγημα!

Πλένετε τα χέρια σας τακτικά

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται αυτονόητο, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως δεν είναι. Τις περισσότερες φορές το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, ενώ μόνο στο 5% των περιπτώσεων η αιτία είναι κάποιο βακτήριο. Δεν αρκεί μόνο το συχνό πλύσιμο των χεριών αλλά πρέπει να είναι και σωστό. Σύμφωνα με την ΚΕΕΛΠΝΟ χρειάζεται 1 λεπτό σαπουνίσματος και καλό ξέβγαλμα στη συνέχεια.

Προβιοτικά και ψευδάργυρος

Μια επιστημονική μελέτη του 2011 έδειξε πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ κλπ) είχαν 12% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη με το κρυολόγημα, καθώς εμποδίζει την αναπαραγωγή των ιών και παράλληλα αποτρέπει την προσκόλληση του ιού στη μεμβράνη ενός υγιούς κυττάρου. Προσοχή όμως, ο ψευδάργυρος βοηθά στην αντιμετώπιση, όχι στην πρόληψη, του κρυολογήματος.

Προσοχή μετά το λούσιμο

Η παλιά καλή συμβουλή της μαμάς! Το κεφάλι μας είναι πολύ ευαίσθητο και έτσι πρέπει να είμαστε διπλά προσκεκτικοί. Θα πρέπει να στεγνώνετε τα μαλλιά σας καλά και μετά να περιμένετε 10 με 15 λεπτά, μέχρι να φύγει η μεγάλη θερμότητα από το κεφάλι και να εξισωθεί και πάλι με τη θερμοκρασία του δωματίου, πριν βγείτε από το σπίτι.

Πολλά υγρά και χυμοί

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Σάφνερ, MD, καθηγητή και διευθυντή του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, κρατώντας τον εαυτό σας ενυδατωμένο, μειώνετε την ένταση των συμπτωμάτων, όπως τον πονόλαιμο και τη μπουκωμένη μύτη. Φροντίστε να πίνετε συχνά νερό και χυμούς πορτοκαλιού ή να καταναλώνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα (ούτως ή άλλως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό) για να λαμβάνετε και βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

 

 

 

 

Share