Μπορεί το χιόνι να μην έχει φτάσει (ακόμα) στο Μαρούσι, όμως όλοι έχουμε νιώσει για τα καλά στο πετσί μας το κρύο. Σχεδιάζετε κάποια χειμερινή εξόρμηση για τις γιορτές; Όλη η Ελλάδα έχει ντυθεί στα άσπρα και θα είναι υπέροχα, όμως τι θα γίνει με το χιόνι, τον πάγο και το αυτοκίνητο; Αν δεν προσέξουμε, η ταλαιπωρία μπορεί να είναι μεγάλη. Όχι όμως, αν ακολουθήσετε τον παρακάτω χρυσό δεκάλογο συμβουλών!
- Αλυσίδες χιονιού: Είναι αυτονόητο αλλά δεν μπορούμε να το παραλείψουμε. Ακόμα και με πολύ λεπτό στρώμα πάγου στο οδόστρωμα είναι απαραίτητο να φορέσετε στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, για να αποφύγετε σοβαρά ατυχήματα.
- Παγωμένοι καθρέφτες: Μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις είναι να ξυπνήσετε το πρωί και να βρείτε το αυτοκίνητό σας θαμμένο κάτω από χιόνι και πάγο. Όσον αφορά στους καθρέφτες, για να μην παγώσουν, τυλίξτε τους από το βράδυ με πλαστικές σακούλες.
- Παγωμένα παράθυρα: Για να φύγει το λεπτό στρώμα πάγου πάνω από τα παράθυρα, τρίψτε τα με νερό και ξύδι. Για πιο δύσκολες καταστάσεις, ένα μείγμα με νερό, οινόπνευμα και απορρυπαντικό πιάτων θα κάνει θαύματα!
- Θολά τζάμια: Τα τζάμια θολώνουν επειδή συγκεντρώνουν υγρασία. Για να μην περιμένετε με τις ώρες μέχρι να ξεπαγώσουν, μπορείτε να βάλετε στο πίσω κάθισμα άμμο (παραλίας ή γάτας) που θα απορροφήσει την υγρασία. Επίσης, μην αφήνετε ανοιχτά μπουκάλια με νερό μέσα στο αυτοκίνητο!
- Καθαρισμός παραθύρων: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσετε τα παράθυρα από υπολείμματα πάγου και υγρασίας είναι να τα καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι πίνακα, το οποίο δεν αφήνει καθόλου σημάδια.
- Παγωμένη κλειδαριά: Στα μεγάλα κρύα μπορεί να μαζευτεί πάγος στην κλειδαριά με αποτέλεσμα να μη μπαίνει ή να μη γυρνάει το κλειδί. Για να αποτρέψετε κάτι τέτοιο αρκεί να ψεκάσετε μέσα στην κλειδαριά με αντισκωρικό σπρέι. Αν δεν το προλάβετε, επαλείψτε το κλειδί με οινόπνευμα και πιέστε το σιγά σιγά μέσα. Άλλη μέθοδος είναι να ζεστάνετε το κλειδί με τη φλόγα ενός αναπτήρα.
- Παγωμένα φώτα: Προτού ξεκινήσετε την εκδρομή σας, θυμηθείτε να περάσετε όλα τα φώτα με το ειδικό στρώμα κεριού που μπορείτε να βρείτε στα βενζινάδικα. Θα τα προστατεύσει για μέρες από τον πάγο και το θόλωμα. Άλλη λύση είναι να τα τρίψετε με οδοντόκρεμα.
- Αυτοκίνητο θαμμένο στο χιόνι: Μπορεί σαν θέαμα ένα αυτοκίνητο θαμμένο κάτω από το χιόνι να είναι τρομακτικό, όμως δεν είναι τόσο δύσκολο να το ξεκολλήσετε. Το θέμα είναι να δώσετε την ευκαιρία στα μπροστινά ή στα πίσω λάστιχα (ανάλογα με το πού έχει την κίνηση το αυτοκίνητο) να πατήσουν κάπου σταθερά. Λίγη άμμος ή ακόμα και τα πατάκια του αυτοκινήτου μπορούν άνετα να κάνουν αυτή τη δουλειά.
- Παγωμένοι υαλοκαθαριστήρες: Δυστυχώς, το να σηκώσετε αποβραδίς τους υαλοκαθαριστήρες, για να μην παγώσουν πάνω στο παρμπριζ, δεν είναι πάντα αρκετό. Για να προστατεύσετε τα λάστιχά τους από το να κατατραφούν ολοκληρωτικά από τον πάγο, τυλίξτε τους με μια μάλλινη κάλτσα ή ένα γάντι.
- Αλάτι και πάγος: Τόσο ο πάγος όσο και το αλάτι μπορεί να βλάψουν το αυτοκίνητο αν μείνουν για μέρες πάνω του. Γι’ αυτό, όταν επιστρέψετε, θυμηθείτε να πλύνετε το αυτοκίνητο και από κάτω, για να απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολείμματα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τη μηχανή.