Tι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά και το τσουρέκι το Πάσχα

Τα αυγά και το τσουρέκι είναι το σήμα κατατεθέν του Πάσχα και δεν λείπουν από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Ο ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός και γεμάτος συμβολισμούς καθώς έχουν άμεσα σχέση με την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα

Το αβγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Παραδοσιακά οι νοικοκυρές τα βάφουν κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη καθώς το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού.  Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού.

Οι πλεξούδες του τσουρεκιού

Το σχήμα της πλεξούδας στα τσουρέκια ή στα κουλουράκια δεν είναι τυχαίο. Αυτό το σχήμα συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Επιπλέον, τα τσουρέκια αλλά και το λαμπρόψωμο και οι λαμπροκουλούρες που φτιάχνονται σε διάφορα μέρη της χώρας μας συμβολίζουν την Ανάσταση, μιας και το αλεύρι “ζωντανεύει” και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Με πληροφορίες από olivemagazine.gr

Share