Tα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση – Τι θα ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Νέα έκτακτα μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων διαφορετική απ’ ότι έχουμε συνηθίσει θα είναι από αύριο η λειτουργία των σουπερ μάρκετ.

Αναλυτικά αποφασίστηκε:

– Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
– Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
– Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
– Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Τι θα ισχύει για τα σούπερ μάρκετ 
Στα καταστήματα των υπεραγορών τροφίμων (super market) με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Συνεπώς το μέτρο θα πάψει να ισχύει όταν το υπουργείο Υγείας μετά και από την γνωμοδότηση των ειδικών αποφασίσει πως δεν υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κοροναιού.

Επίσης αναστέλλονται για ένα μήνα και μέχρι 14 Απριλίου οι περιορισμοί της νομοθεσίας για τα ωράρια τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της χώρας κλπ, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά. Η αναστολή των ωραρίων τροφοδοσίας ισχύει αποκλειστικά και μόνον για την περίπτωση της τροφοδοσίας των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκών αγορών) και των οργανωμένων αγορών τροφίμων. Ανάλογα με την αξάπλωση του κοροναίου θα επιμυκήνεται και το μέτρο.

Share